Biotehnički fakultet UCG: Potpisani sporazumi sa sedam privrednih subjekata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dekanka Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Božidarka Marković potpisala je krajem 2020. godine sporazume o poslovnoj i tehničkoj saradnji sa predstavnicima sedam renomiranih privrednih subjekta iz oblasti agrara i poljoprivredne proizvodnje.

Riječ je o podgoričkim društvima sa ograničenom odgovornošću “Veletex”, “Ekoplant”, “M&D Aligrudić”, „Ceti“„ “Biomontenegro”, kao i o nikšićkim „Agromont“ i “Agro-Mil”.

Dekanka Marković navodi da su sporazumi potpisani u cilju unapređenja nastavne baze za praktičnu obuku studenata, širenja istraživačkih baza za izvođenje eksperimentalnog dijela specijalističkih, master i doktorskih radova, kao i saradnje u naučnoistraživačkim projektima.

„Jačanje saradnje sa privredom, javnim sektorom i drugim naučnim institucijama u Crnoj Gori jedan od strateških prioriteta Biotehničkog fakulteta koji je definisan Strategijom razvoja Fakulteta 2020-2024“, kazala je Marković.

Ona je ocijenila da je saradnja i partnersko povezivanje sa privrednim subjektima iz oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i kooperativama  višestruko korisno i neophodno za obavljanje svih djelatnosti  Biotehničkog fakulteta.

Fakultet će i u narednom periodu raditi na daljem jačanju postojeće i širenju nove saradnje i sa drugim privrednim subjektima u oblasti poljoprivrede.

Kada je riječ o djelatnostima partnera sa kojima su potpisani sporazumi:  „Veletex“ i „Ekoplant“ se, između ostalog, bave proizvodnjom voća, projektovanjem i inženjeringom u hortikulturi.  

“Biomontenegro” se bavi organskom proizvodnjom voća i povrća; prometom poljoprivrednih proizvoda proizvedenih po principima organske proizvodnje,  dok se “CETI” bavi  istraživanjem hrane i svih segmenata životne sredine.

Djelatnost “M&D Aligrudić” je proizvodnja sadnog materijala povrtarskih kultura, konsaltinga i prodaja repromaterijala za poljoprivredu i opreme za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru.

 „Agromont“ iz Nikšića se bavi živinarskom proizvodnjom, uzgojem koka nosilja i proizvodnjom konzumnih jaja, stočne hrane, dok se nikšićki  “Agro-Mil” bavi proizvodnjom sjemenskog i konzumnog kromipra, prometom širokog asortimana repromaterijala u oblasti poljoprivrede.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/biotehnicki-fakultet-potpisani-sporazumi-sa-sedam-privrednih-subjekata

https://www.mladiniksica.me/biotehnicki-fakultet-ucg-potpisani-sporazumi-sa-sedam-privrednih-subjekata/

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.