Rektorat, 13.01.2021

Biotehnički fakultet UCG: Potpisani sporazumi sa sedam privrednih subjekataDekanka Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Božidarka Marković potpisala je krajem 2020. godine sporazume o poslovnoj i tehničkoj saradnji sa predstavnicima sedam renomiranih privrednih subjekta iz oblasti agrara i poljoprivredne proizvodnje.

Riječ je o podgoričkim društvima sa ograničenom odgovornošću “Veletex”, “Ekoplant”, “M&D Aligrudić”, „Ceti“„ “Biomontenegro”, kao i o nikšićkim „Agromont“ i “Agro-Mil”.

Dekanka Marković navodi da su sporazumi potpisani u cilju unapređenja nastavne baze za praktičnu obuku studenata, širenja istraživačkih baza za izvođenje eksperimentalnog dijela specijalističkih, master i doktorskih radova, kao i saradnje u naučnoistraživačkim projektima.

„Jačanje saradnje sa privredom, javnim sektorom i drugim naučnim institucijama u Crnoj Gori jedan od strateških prioriteta Biotehničkog fakulteta koji je definisan Strategijom razvoja Fakulteta 2020-2024“, kazala je Marković.

Ona je ocijenila da je saradnja i partnersko povezivanje sa privrednim subjektima iz oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i kooperativama  višestruko korisno i neophodno za obavljanje svih djelatnosti  Biotehničkog fakulteta.

Fakultet će i u narednom periodu raditi na daljem jačanju postojeće i širenju nove saradnje i sa drugim privrednim subjektima u oblasti poljoprivrede.

Kada je riječ o djelatnostima partnera sa kojima su potpisani sporazumi:  „Veletex“ i „Ekoplant“ se, između ostalog, bave proizvodnjom voća, projektovanjem i inženjeringom u hortikulturi.  

“Biomontenegro” se bavi organskom proizvodnjom voća i povrća; prometom poljoprivrednih proizvoda proizvedenih po principima organske proizvodnje,  dok se “CETI” bavi  istraživanjem hrane i svih segmenata životne sredine.

Djelatnost “M&D Aligrudić” je proizvodnja sadnog materijala povrtarskih kultura, konsaltinga i prodaja repromaterijala za poljoprivredu i opreme za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru.

 „Agromont“ iz Nikšića se bavi živinarskom proizvodnjom, uzgojem koka nosilja i proizvodnjom konzumnih jaja, stočne hrane, dok se nikšićki  “Agro-Mil” bavi proizvodnjom sjemenskog i konzumnog kromipra, prometom širokog asortimana repromaterijala u oblasti poljoprivrede.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/biotehnicki-fakultet-potpisani-sporazumi-sa-sedam-privrednih-subjekata

https://www.mladiniksica.me/biotehnicki-fakultet-ucg-potpisani-sporazumi-sa-sedam-privrednih-subjekata/

 

 

 

 

 

Broj posjeta : 234