Saopštenje




Saopštenje

Povodom natpisa u medijima, a povodom presude koja se tiče rješavanja stambenog pitanja prof. dr Jelice Stojanović sa Filološkog fakulteta u Nikšiću, Univerzitet Crne Gore izdaje sljedeće saopštenje:

Prof. dr Jelica Stojanović konkurisala je za rješavanje stambenih potreba 2005. godine, kada je i zaključen Predugovor o dodjeli stana u susvojinu sa njom, pri čemu je ista izvršila uplatu dužne cijene suvlasničkog dijela, a stan koji joj je dodjeljen je u tom trenutku bio u vlasništvu tadašnjeg Ministartsva prosvjete CG i kao takav dodjeljen Filozofskom fakultetu u Nikšiću na korišćenje po osnovu zakupa sa pravom kupovine pod povoljnijim uslovima. Napominjemo, da prof. dr Jelica Stojanović u tom stanu živi od zaključenja predugovora.

Prof. dr Jelica Stojanović je ponovo 2010. godine konkurisala za dodjelu stana. Međutim, i prvostepena i drugostepena stambena komisija Univerziteta odbile su njen zahtjev kao neosnovan obrazlažući ovakav stav činjenicom da ima riješeno stambeno pitanje u smislu člana 10 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba kadrova na UCG.

Protiv navedenih odluka stambenih komisija UCG-a, prof. dr Jelica Stojanović je pokrenula sudski spor 2014. godine koji je završen pravosnažnom sudskom presudom od 29. januara 2018. godine kojom je naloženo UCG-u da izvrši ponovnu raspodjelu po oglasu koji je objavljen u Biltenu br. 255 od 28. maja 2010. godine u roku od osam dana. Dakle, navedene odluke donošene su u toku mandata prethodnih uprava UCG-a, a pravosnažnost presude je nastupila u mandatu sadašnje. Rektor je, s tim u vezi, odmah po pravosnažnosti presude formirao Komisiju za rješavanje stambenih potreba kadrova i zaposlenih na UCG po predlogu Pravne službe Rektorata UCG, a njen zadatak je bio da izvrši ponovnu raspodjelu po oglasu za dodjelu kadrovskih stanova, poštujući navedenu pravosnažnu sudsku presudu Osnovnog suda u Podgorici.

Formirana stambena komisija je donijela odluku da se stambeno pitanje imenovane riješi sprovođenjem neophodnih radnji da se stan u kojem je prof. dr Jelica Stojanović ukljiži na njeno ime. S tim u vezi, UCG je uputio dopis tadašnjem Ministartsvu prosvete da se omogući prenos prava svojine sa Vlade Crne Gore na Univerzitet Crne Gore. Pored navedenog, rektor je uputio nekoliko urgencija tokom 2019. i 2020. godine resornom ministru D. Šehoviću sa molbom da se u što kraćem roku, a imajući u vidu činjicu da UCG plaća penale zbog neizvršenja sudske presude, preduzme mjere u cilju rješavanja navedene situacije na način kojim će konačno riješiti stambeno pitanje prof. dr Jelici Stojanović koje datira iz 2005. godine.

Vlada je krajem maja 2020. godine donijela zaključak na način što je dala saglasnost za prenos svojine UCG, a početkom novembra ovlastila lice koje će u ime Vlade potpisati ugovor o prenosu stana. Na osnovu ugovora o prenosu prava svojine Uprava za nekretnine je donijela rješenje 15. decembra 2020. godine kojim se vrši promjena uknjižbe prava na nepokretnosti na način što se predmetni stan upisiju na UCG. Odmah nakon toga Rektor je, po predlogu Pravne službe Rektorata UCG, formirao novu komisiju koja je postupila na osnovu pravosnažne izvršne presude i koja je izvršila ponovno rangiranje i dodjelila stan prof. dr Jelici Stojanović u kojem se ona i nalazi od 2005. godine.

Iz svega navedenog jedino što možemo zaključiti jeste da smo i dalje nažalost svjedoci konstantnog medijskog linča baziranog na kritičnom deficitu tačnih, potpunih i provjerenih informacija, kako pojedinih nevladinih organizacija, tako i  novinara koji udruženim snagama i bez prethodne provjere tačnosti podataka koje objavljuju uporno pokušavaju da naruše ugled UCG-a.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.