Na Univerzitetu Crne Gore održan naučni skup „Tehnologija, kultura i razvoj“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet  Crne Gore danas je bio domaćin XXVIII naučnog skupa “Tehnologija, kultura i razvoj” podijeljenog u tri sesije na temu poželjnog i mogućeg dugoročnog razvoja Crne Gore.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, kroz uvodno obraćanje, istakao je suštinsku i ključnu ulogu Univerziteta Crne Gore u definisanju Strategije razvoja Crne Gore.

„Jedan od ciljeva ove konferencije jeste u tome da istakne mogućnosti Univerziteta Crne Gore u definisanju, a onda, nadamo se i u realizaciji važnih faza ovih projekata. Suštinska uloga Univerziteta jeste upravo u definisanju strateških pravaca razvoja  države i društva, a nikako davljenje u dnevno-političkim vrtlozima“, kazao je on i dodao da se nada da će donosioci odluka prepoznati da je Univerzitet prva adresa na kojoj se moraju potražiti odgovori na mnoge upitanosti i neka ozbiljna pitanja budućnosti.

Dodatno, rektor se osvrnuo na jedan od ciljeva ovog značajnog naučnog skupa, odnosno definisanje nove uloge Univerziteta u društvu, shodno sa zaključkom Evropske komisije, od 17. maja.

„Suština je u povezivanju Evropskog prostora visokog obrazovanja kako bi ga učinili inovativnijim i kompetitivnijim, a potom te kodove univerzitetskog naučnog rada podarili društvu, odnosno svakodnevnom životu. Ta vrsta tematskog impulsa je zaista neophodna, jer živimo u vremenu u kom tradicija, u bilo kom polju, pa i u pitanju obrazovanja, nema značajnu ulogu kao što je imala nekad“.

Rukovodilac Centra za istraživanje razvoja nauke i tehnologije instituta Mihajlo Pupin i predsjednik udruženja “Tehnologija i društvo”, prof. dr Đuro Kutlača  kazao je da je ključna riječ svega dijalog.

„Svrha Univerziteta Crne Gore i akademske zajednice je da društvu koje promišlja kako da ide u budućnost pokaže kako se to radi uz pomoć znanja“.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Saša Mujović izrazio je zadovoljstvo što Elektortehnički fakultet koji oblikuje kvalitetne inženjere iz oblasti energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, kadrih da doprinesu razvoju Crne Gore i regionu, može podržati organizaciju ovakvog naučnog skupa.

„Ovaj naučni skup, još od 1994. godine uči da su za krupne društvene iskorake potrebni široki vidici, poznavanje kulture, tradicije, istorije, spremnost za usvajanje tekovine onih koji su bolji od nas“, dodao je dekan.

Na temu muzičkog stvaralaštva u Crnoj Gori govorili su kompozitori i gitaristi prof. dr Srđan Bulatović i mr Darko Nikčević koji su izveli kompozicije „Pod gorom“ i „Energija“.

Prvu sesiju pod nazivom „Opšta razmatranja i pogledi značajni za razvoj Crne Gore“ otvorio je ministar kapitalnih investicija CG Mladen Bojanić koji je govorio o energetici i saobraćaju u funkciji razvoja Crne Gore, a posebno se osvrnuo i na potpisani Memorandum o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore kojim je definisan transfer znanja od akademske zajednice ka donosiocima odluka čime se dobijaju najbolja rješenja za budućnost zemlje.

Na naučnom skupu kojim je predsjedavao prof. dr Novak Jauković, učestvovali su i potpredsjednica Skupštine dr Branka Bošnjak, državna sekretarka za razvojne ekonomske politike Milena Lipovina-Božović, prof. dr Milan Popović, prof. Vida Ognjenović, prof. dr Srđan Stanković, prof. dr Radivoje Mitrović, prof. dr Branko Radulović, arhitekta Mileta Bojović, Aleksandar Zinajić, prof. dr Miroslav Bojović, prof. dr Zoran Veljović, Radosav Rako Nikčević.

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.