Prof. dr Danilo Nikolić novi rektor Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore izabrao je danas tajnim glasanjem redovnog profesora Danila Nikolića za rektora Univerziteta Crne Gore za mandatni period 2017 – 2020. godine. Prisutni članovi Upravnog odbora, njih 13 od ukupno 14, jednoglasno su podržali Program razvoja Univerziteta Crne Gore prof. dr Nikolića, koji je prethodno dobio podršku Senata. Profesor Nikolić će na dužnost stupiti 29. novembra.

Prof. dr Danilo Nikolić je od 3. oktobra bio vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore. U dva mandata biran je za dekana Pomorskog fakulteta u Kotoru, dugogodišnji je član Senata Univerziteta Crne Gore i Savjeta za visoko obrazovanje.   

„Čast je dobiti podršku za obavljanje ove odgovorne dužnosti, koja mora biti u službi obrazovanja generacija koje su budućnost Crne Gore. Kao rektor zalagaću se da znanje, posvećenost, inovativnost, predanost u obrazovnom, naučnoistraživačkom i umjetničkom radu budu adekvatno vrednovani, za saradnju sa svim segmentima društva i stranim partnerima, zbog dobrobiti naših studenata, Univeziteta i države. Zadaci koje postavljam pred sobom i saradnicima jesu ambiciozni, ali i ostvarljivi, jer vjerujem u kapacitet akademske zajednice da doprinosi opštem dobru kako to, uostalom, čini duže od četiri decenije“, kazao je rektor Nikolić.

„Sjednici Upravnog odbora prisustvovali su, po pozivu, dekani i direktori organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, s obzirom na to da se na današnjoj sjednici birao njihov neposredni rukovodilac. Smatram da svaki uspješni rektor svoje zamisli treba da implementira preko dekana na univerzitetskim jedinicama kako bi integrisani Univerzitet Crne Gore bio uspješan u svim segmentima svog djelovanja“, kazao je predsjednik Upravnog odbora prof. dr Duško Bjelica.  

Rektor Nikolić je u Programu razvoja najavio osavremenjavanje nastavnih planova i programa kroz interakciju studenata, saradnika, profesora, a u skladu sa dinamikom tražnje na tržištu. Najavio je novi pristup kadrovskoj politici Univerziteta kroz zapošljavanje mladih i stručnih saradnika i nastavnika, i unapređivanje znanja i vještina zaposlenih, ali i studenata radi bržeg zapošljavanja.

Inače, novina za koju će se zalagati rektor Nikolić biće snažnije povezivanje sa naučnom dijasporom Crne Gore i alumnistima, kako bi se dodatno doprinosilo međunarodnoj referentnosti ustanove. Poseban akcenat biće dat internacionalizaciji Univerziteta, naučnoistraživačkom i umjetničkom radu, ali i intenzivnijem međusobnom povezivanju fakulteta radi unapređenja efikasnosti, održivosti, udruživanja prostornih i kadrovskih kapaciteta, bolje iskorišćenosti naučne i stručne opreme, racionalizacije poslovanja, razvoja interdisciplinarnih područja.  

Radiće se i na jačanju partnerskog odnosa sa privredom i javnim institucijama kroz zajedničke projekte, javno-privatna partnerstva, programe cjeloživotnog obrazovanja i intenzivnije uključivanje stručnjaka iz privrede u nastavu, a studenata u stručnu praksu u preduzećima. Konstruktivna saradnja sa državnim institucijama i Vladom kao osnivačem jedan je od prioriteta, kao i izrada Strategije razvoja Univerziteta Crne Gore u skladu sa relevantnim crnogorskim i strateškim dokumentima Evropske unije iz oblasti visokog obrazovanja. 

  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.