Na Univerzitetu Crne Gore nagrađeno 18 najboljih studenata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

Podgorica, PR pres servis – Na Univerzitetu Crne Gore nagrađeno je 18 najboljih studenata, koji su posigli izuzetan uspjeh i pokazali kako treba sticati znanja i vještine, a priznanja koja su dobili vide kao podstrek da nastave usavršavanje za profesije za koje se školuju.

Rektor Univerziteta Crne Gore, Vladimir Božović, kazao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što ima priliku da se obrati najboljim predstavnicima najvrednijeg dijela Univerziteta Crne Gore – studentima i to ne slučajno baš na današanji datum.

“Nije slučajno što smo baš ovaj datum odabrali da obilježimo vaše uspjehe i posvetimo ga samo vama. Danas obilježavamo Međunarodni dan studenata, prisjećajući se žrtava 1939. godine, kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.  Više od 1.200 studenata je tada odvedeno u koncentracione logore, dok su domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne”, podsjetio je Božović.

Iako živimo u vrlo izazovnom vremenu, današnja borba studenata, kako je poručio, na sreću ima drugačiji karakter.

“Ipak, ne bi smjela da bude sa manja žara i hrabrosti u odnosu na one kojih se danas sjećamo. Danas, vaš glas, vaše znanje, kreativnost čuje i vidi cijeli svijet. I time, ova vaša borba ima širi zahvat nego ikad u istoriji. Možda je zato i vaša odgovornost veća. Ali, neka je! To ne smije nikog da sputa ni da uplaši”, rekao je Božović

Poručio je da studenti imaju moralni i intelektualni kredibilitet da u društvu budu glasni, da se pobune, suprotsave nepravdi i raznim društvenim devijacijama, ali i da pohvale dobre ideje.

“Mi, vaše kolege i profesori, smo tu da vam damo i zamah da ostvarite svoju ulogu u društvu, kao slobodoumni, sposobni, obrazovani i kreativni mladi ljudi. Dragi studenti, UCG je kuća u koju ste uvijek dobrodošli i kad završite, ali kojoj u budućnosti treba vaš dobar glas i vaša pomoć. Ovo je na izvjestan način apel svim da se snažnije utemelji “alumnistička” kultura.  Prvobitno, riječ alumnus imala je značenje "sin koji se brine o drugom". Vi ste kćeri i sinovi ove kuće gdje ste hranjeni znanjem, u kojoj ste intelektualno i obrazovno sazreli, pa računamo da nas, naš UCG nećete zaboraviti”, jasan je Božović.

Poručio je da je pored nastavnih obaveza, zahtjevnih prepreka, period studiranja riznica najljepših uspomena.

“Stoga, ispunite ovo vrijeme ljepotom, tim posebnim studentskim uspomenima, koje će vas hraniti u decenijama nešto oporijeg života od ovog u kome danas uživate. Još jednom najsrdačnije čestitike na izuzetnom uspjehu dobitnicima nagrada, uz želju da nam i ubuduće donosite radosti poput ove današnje”, rekao je Božović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Saša Roćen, kazao je da je biti uspješan student izuzetna stvar, na ponos onih koji ostvaruju takve rezultate, ali i njihovih porodica, a biti najbolji na svom fakultetu i dobitnik tog priznanja, privilegija je odabranih.

“Zato možemo reći da su danas sa nama privilegovani i najbolji među najboljim visokoškolcima. Vi ste svijetli primjer u ostvarivanju akademskih ciljeva, pojedinci koji ste pokazali na koji način treba sticati znanja i vještine. Siguran sam da je priznanje koje danas dobijate smo podstrek da i u narednom periodu nastavite da budete posvećeni svom usavršavanju, kako bi u budućnosti mogli da preuzmete odgovorne uloge u profesijama za koje se školujete. Znanje koje posjedujete, kroz buduće profesionalne pozive, treba da nadogradite, steknete potrebno iskustvo i dodatne vještine, koji su neophodni da odgovorite izazovima koji očekuju i vas, ali i društvo u cjelini”, rekao je Roćen.

U ime studentske organizacije, poručio je da će i u narednom periodu voditi računa o tome da studenti dobiju bolje uslove za studiranje i bolju poziciju u crnogorskom društvu.

“Naša vrata su uvijek otvorena za vas, a vaši predlozi i sugestije korisni inputi u zastupanju interesa svih visokoškolaca pred nadležnim državnim institucijama. Budite primjer svojim koleginicama i kolegama, budite dostojni nasljednici onih koji su se borbom za studentska prava, pobrinuli da budemo ponosni na 17. novembar i dan koji visokoškolci u svim državama svijeta obilježavaju kao svoj dan”, kazao je Roćen.

Nagrađena studetkinja Biotehničkog fakulteta, Borjana Premović, rekla je da joj je veliko zadovoljstvo što se nalazi među odabranom grupom mladih, perspektivnih ljudi, a nagrada je potvrda rada i truda, ali i motivacija da nastavi sa usavršavanjem.

“Poslije trogodišnjih osnovnih studija, planiram da upišem dvogodišnje master studije u svojoj državi u nadi da će Crna Gora obezbijediti mladima budućnost i priliku za usavršavanje”, kazala je Premović.

Student šeste godine Medicinskog fakulteta, Vukašin Stojanović, kazao je da nije bilo lako postići uspjeh i da nagrada za njega predstavlja veliku privilegiju i motivaciju za dalji rad.

“Medicina je sinonim za cjeloživotno učenje. Buduće usavršavanje planiram u zemlji i inostranstvu. Veoma je bitno da mladi ljudi uče, usavršavaju se. Dobiti priviledgiju da budete najbolji i da se to vrednuje u nekoj struci, ili na fakultetu je zaista veliko. Budućnost društva temelji se na takvim mladim ljudima. Čast mi je što sam u društvu odabranih”, rekao je Stojanović.

Nagrađeni su: Dženana Đurković, studentkinja Ekonomskog fakulteta sa prosjekom 10, Ilija Zeković, student Fakulteta dramskih umjetnosti sa prosjekom 10, Mia Kružić sa Fakulteta političkih nauka i prosjekom 10, Tijana Drobnjak sa Filološkog fakulteta i prosjekom 10, Samra Mujević sa Filozofskog fakulteta i prosjekom 10, Helena Blagojević, studentkinja Fakulteta likovnih umjetnosti sa prosjekom 9.97, Iva Drekalović, studentkinja Muzičke akademije sa prosjekom 9.97, Vukašin Stojanović, student Medicinskog fakulteta sa prosjekom 9.96, Kristina Davidović, sa Fakultet za turizam i hotelijerstvo, čiji je prosjek 9.95, Vladimir Novović, student Elektrotehničkog fakulteta, čiji je prosjek 9.92, Luka Velašević sa Prirodno-matematičkog fakulteta sa prosjekom 9.83, Borjana Premović, studentkinja Biotehničkog fakulteta sa prosjekom 9.80, Dino Jonuz sa Pomorskog fakulteta u Kotoru, čiji je prosjek ocjena 9.78, Emina Međedović sa Metalurško-tehnološkog fakulteta i prosjekom 9.71, Andrea Medin sa Mašinskog fakulteta i prosjekom 9.53, Anja Glogovac, studentkinja Građevinskog fakulteta, čiji je prosjek 9.33, Vučić Filipović sa Pravnog fakulteta, koji ima prosjek 9.33 i Divna Stanović sa Arhitektonskog fakulteta, prosjek 9.30.

 

Medijske objave:

https://kolektiv.me/188521/za-ponos-na-univerzitetu-crne-gore-nagradjeno-18-najboljih-studenata

https://montenegroclick.me/za-ponos-na-univerzitetu-crne-gore-nagradeno-18-najboljih-studenata/

https://www.rtnk.me/me/dru%C5%A1tvo/nagra%C4%90eno-najboljih-18-studenata-na-ucg/

https://www.antenam.net/drustvo/222271-na-univerzitetu-crne-gore-nagradjeno-18-najboljih-studenata

https://fosmedia.me/infos/drustvo/na-univerzitetu-crne-gore-nagradeno-18-najboljih-studenata

https://www.dnevne.me/Dru%C5%A1tvo/-/na-univerzitetu-crne-gore-nagradeno-18-najboljih-studenata-17-11-2021-13-44-52

https://www.cdm.me/drustvo/na-univerzitetu-crne-gore-nagradeno-18-najboljih-studenata/

https://www.onogost.me/drustvo/univerzitet-nagradio-najbolje-studente

https://kodex.me/clanak/245241/na-univerzitetu-crne-gore-nagradeno-18-najboljih-studenata

https://gracija.me/na-univerzitetu-crne-gore-nagradeno-18-najboljih-studenata/

https://gradski.me/na-univerzitetu-crne-gore-nagradjeno-18-najboljih-studenata/

https://www.portalanalitika.me/clanak/nagradeno-18-najboljih-studenata

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/341700/nagradjeno-18-najboljih-studenata.html

https://dan.co.me/vijesti/drustvo/nagradeno-18-najboljih-studenata-ucg-5093381

https://www.in4s.net/na-univerzitetu-crne-gore-nagradjeno-18-najboljih-studenata/

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.