Izložba profesora Nenada Šoškića na prestižnoj manifestaciji „Art Basel Miami“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Samostalna izložba redovnog profesora Univerziteta Crne Gore i bivšeg dekana Fakulteta likovnih umjetnosti, prof. mr Nenada Šoškića, pod nazivom „Transformation“ otvorena je u Majamiju, u okviru prestižne manifestacije „Art Basel Miami“.

Izložba se može pogledati do 13. decembra, nakon čega će biti prikazana u Njujorku. Organizator i pokrovitelj Šoškićeve izložbe je „Mana Contemporary“,  jedna od najvećih i najinovativnijih američkih organizacija koje se bave savremenom umjetnošću, a podršku su pružili Ministarstvo kulture Crne Gore i Univerzitet Crne Gore.

Izlozbu prati katalog u kojem je Sava Stepanov, istoričar umjetnosti, između ostalog zapisao: „Ovaj konceptualni rad predstavlja svojevrsnu socijalnu studiju. Umjetnost našeg vremena, pogotovo ona koju određujemo kao novomedijsku, a koja je zasnovana na moći globalno umreženih elektronskih medija, sve češće je usmjerena ka fenomenologiji društvenog, ekonomskog i kulturnog konteksta; ka sveobuhvatnim sociološkim, scijentističkim i komunikacijskim praksama. Svojim instalacijama Nenad Šoškić nikako ne prekoračuje granicu medija u kojem se konstantno kreće i djeluje, on ne izlazi iz domena likovnog i plastičkog. Uostalom, „medij u kojem neko radi nije važan, već je važan način na koji određeni medij može proširiti umjetnička viđenja“ (Nan Huver)“.

Stepanov dalje navodi: „Svoje konceptualne namjere Šoškić je doveo do sasvim precizne i ogoljene (u ovom slučaju – statističke) izražajnosti, ni jednog momenta neodustajući od osnovnih estetskih principa. Taj njegov estetizam nije jednostran, on je usmjeren ka stvaranju ugođajnih situacija. Radi se o vehementnom estetizmu kojim se dosljedno artikulišu svi učestvujući elementi unutar jednog djela, kojim se jasno obrazlažu umjetnikove namjere, kojim se definišu precizni sadržinski , filozofski, metaforički i poetski stavovi i iskazi umjetnika Nenada Šoškića. Osnovna konceptualna ideja je čitka, ponajviše zahvaljujući Šoškićevoj visokoj likovno-vizuelnoj kulturi. Ni u Novom Sadu, baš kao ni u MANA galeriji u Njujorku samo par mjeseci ranije, Šoškić nije poricao svoj skulptorski identitet. Njegove instalacije u prostoru su djelovale odista impresivno, a taj naglašeno kultivisani plasticitet istinski je doprinio punoj afirmaciji umjetnikovih konceptualnih najera i zaključaka“.  

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.