Evropska komisija traži vrhunske eksperte za učešće u odborima Misija EU




Evropska komisija traži vrhunske eksperte za učešće u odborima Misija EU

Evropska komisija objavila je poziv za eksperte koji će učestvovati u odborima za Misije EU i tako dati ključni doprinos njihovoj realizaciji.

Misije EU predstavljaju novinu koja je nastupila s programom Horizont Evropa 2021-2027, a njihov cilj je da odgovore na neke od najvećih izazova sa kojima se društvo suočava, pri čemu treba da isporuče konkretne rezultate do 2030. godine. Ova nova i inovativna inicijativa imaće bitan uticaj na društvo, privredu i životnu sredinu i doprinijeti transformaciji Evrope u zeleniji, zdraviji, inkluzivniji i otporniji kontinent.

Pet Misija EU koje su prepoznate kao ključne usmjerene su na:

  • Adaptiranje na klimatske promjene - podržati najmanje 150 evropskih regiona i zajednica da postanu otporni na klimatske promjene do 2030. godine;
  • Kancer - poboljšati život za preko tri miliona ljudi do 2030. godine kroz bolju prevenciju, liječenje i bolji kvalitet života;
  • Oporavak okeana i voda – obnoviti i oporaviti okeane i ostale vode do 2030. godine;
  • Klimatski neutralne i pametne gradove – postići da preko 100 gradova budu klimatski neutralni i pametni do 2030. godine i podstaći ostale gradove da postanu takvi do 2050. godine;
  • Plan za zemljište za Evropu – osnovati 100 živih laboratorija i oglednih centara za vodeća istraživanja prelaska na zdravo zemljište do 2030. godine.

Odbori za Misije imaju veoma značajnu ulogu za njihovu uspješnu realizaciju, a njihov glavni zadatak je promovisanje Misija kroz podizanje svijesti građana i savjetovanje o aktivnostima plana njihove implementacije.

Svaki Odbor će činiti najviše 15 nezavisnih visokostručnih pojedinaca sa ekspertizom u pružanju usluga javnim organima i građanima te kombinovanju javnog i/ili privatnog finansiranja. Prilikom uspostavljanja Odbora, Komisija će nastojati da formira uravnotežene timove različitih profila. Trebalo bi da pokrivaju nekoliko domena kao što su privreda, javna uprava, nauka, kultura, angažovanje građana i organizacije civilnog društva, iz cijele Evrope i šire.

Članovi Odbora treba da posjeduju kapacitet za strateško analiziranje i da demonstriraju duboku posvećenost za uspješnu realizaciju Misija. Odbori bi trebalo da osmisle, demonstriraju, primijene i unaprijede odgovarajuća rješenja.

Rok za prijavljivanje je 02. februar 2022. godine, do 17:00 časova.

Zainteresovani pojedinci prijavu mogu podnijeti putem onlajn portala EUSurvey. Više detalja o samom pozivu i načinu prijavljivanja može se naći OVDJE.

Takođe, u cilju bolje informisanosti o Misijama EU, Evropska komisija će 18. i 19. januara 2022. godine održati onlajn info dane na ovu temu. Više detalja o info danima na linku: https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/events/upcoming-events/horizon-europe-info-days/eu-missions_en



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.