Održana tribina: Univerzitet Crne Gore između nauke, etike i politike




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prva od javnih tribina koje će Univerzitet Crne Gore organizovati najmanje jednom mjesečno tokom 2022. godine na aktuelne teme od važnosti za Univerzitet i društvo u kojem djeluje, održana je danas u Rektoratu. Na današnju temu „Univerzitet Crne Gore između nauke, etike i politike", govorili su prof. dr Sonja Tomović Šundić, dr Branka Bošnjak, prof. dr Tatjana Bečanović, prof. dr Marko Dokić i prof. dr Filip Ivanović.

Moderator tribine, prof. dr Boris Vukićević, otvorio je brojna pitanja, u uvodnom izlaganju na koja su govornici težili da odgovore. Neka od njih su:

„Da li je Univerzitet Crne Gore dužan da učestvuje, i kroz djelovanje pojedinaca koji ga čine, ali i kao institucija, u društveno-političkom životu Crne Gore, i komentariše, vrednuje ili čak vodi, i političke procese? Da li je postojanje tzv. ćutanja institucija u našoj zemlji, pa tako i Univerziteta, bio način da se on zaštiti od spuštanja u sfere vremenitosti dnevne politike ili pak zauzimanje linije manjeg otpora kako bi univerzitetska zajednica izbjegla eventualne političke progone ili izgubila neke privilegije? Koliko je, u savremenom svijetu, u kojem se čini da su misli Makijavelija i kardinala Rišeljea našle najbolje utočište, uopšte moguće nametati uslov etičnosti kako nosiocima političkih aktivnosti, tako i generacijama djece ovog i vremena koja tek dolaze, ako se to da li je nešto dobro mjeri nadasve uspješnošću, a ne i načinom postizanja, ma kako on možda i neetičan bio? Da li je, da parafraziramo Katula, ovo grubo doba, lišeno etike – ili Balzaka – doba kada samo novac vrijedi jer su nestala osjećanja?“

Za one koji nisu mogli da prisustvuju otvorenoj diskusiji na ove teme, kojoj su se, pored govornika, pridružili i prisutni studenti i profesori, video snimak tribine biće dostupan i na youtube kanalu Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.