Studentkinja doktorskih studija „Održivi razvoj“ Neda Bošković o iskustvu tokom naučnoistraživačke mobilnosti na Univerzitetu u Mariboru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentkinja prve generacije međunarodnih doktorskih studija „Održivi razvoj“ na Univerzitetu Crne Gore, Neda Bošković, nagrađena je naučnoistraživačkim boravkom od 30 dana na jednom od partnerskih fakulteta. Riječ je o prvom programu doktorskih studija koji je nastao kao ishod programa Erasmus+ za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja i projekta Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse, pod akronimom MARDS.

„Za nove doktorske studije Održivi razvoj sam saznala preko objave na sajtu Univerziteta Crne Gore. Međutim, iako već uspješno završavam doktorske studije Zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, nijesam se dvoumila da upišem i nove doktorske studije „Održivi razvoj“ koje su mi bile veoma interesantne i privlačne“, rekla je Neda.

Neda Bošković je početak svojih doktorskih, naučnih istraživanja započela na Fakultetu za logistiku Univerzitetu u Mariboru, Slovenija. Tokom boravka na Univerzitetu u Mariboru, Rebeka Kovačič Lukman, prodekan za naučnoistraživački rad i vanredni profesor Fakulteta za logistiku Univerziteta u Mariboru, bila je domaćin i mentor.

„Naučnoistraživački boravak na Univerzitetu u Mariboru je bio veoma važan i plodonosan za moju akademsku karijeru i očekujem da mi otvori mnoge prilike za napredak i budući poslovni uspjeh. Stekla sam znanja i vještine koje nijesam u prilici da steknem u Crnoj Gori, sarađivala sam sa stručnjacima iz oblasti „life cycle assessment (LCA), circular economy (CE), material flow analyses (MFA)“. Ovom prilikom bih htjela veliku zahvalnost da iskažem mojoj mentorki Rebeki Kovačič Lukman na velikom trudu, požrtvovanju, gostoprimljivosti, srdačnosti, razumijevanju i nesebičnom dijeljenju njenog ogromnog znanja i radujem se plodnoj budućoj saradnji, za koju sam sigurna da će se intenzivirati u narednim mjesecima“, ističe Bošković.

Bošković je uspješno obavila naučno-straživački boravak, stekla priliku za dodatnim usavršavanjem kao i vrijednu međunarodnu saradnju što će joj biti od značajne koristi za buduća istraživanja, kao i za početak profesionalne karijere.

Prema riječima Nede Bošković „naučnoistraživački boravak je izuzetna prilika za sve pojedince koji žele da se dodatno usavršavaju, unaprijede svoja teorijska i praktična znanja i vještine, kao i da steknu međunarodne kontakte. Maribor je drugi po veličini univerzitet u Sloveniji, smješten među vinskim brdima na rijeci Dravi na sjeveroistoku zemlje, tik uz granicu sa Austrijom, što ga čini idealnim mjestom za upoznavanje sa novim kulturama, kao i za sklapanja prijateljstava sa ljudima iz cijele Evrope. Univerzitet u Mariboru je osnovan 1975. godine, danas ima 17 fakulteta na kojima studira oko 15.000 studenata za čije obrazovanje je zaduženo 1.800 profesora, istraživača i ostalog akademskog osoblja“.

 

Image

 

Image

 

 

Image

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.