Na UCG otvorena izložba “Azbuka i istorija” Ambasade Bugarske




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Čvrsta spona Crne Gore i Bugarske prožeta kroz sličnost jezika, kulture, pa i mentaliteta crnogorskog i bugarskog naroda treba se i u budućnosti njegovati prenošenjem zajedničkih vrijednosti novim generacijama, poruka je sa otvaranja izložbe “Azbuka i istorija” Ambasade Republike Bugarske u Crnoj Gori, uz podršku Univerziteta Crne Gore. Izložba, otvorena u Rektoratu UCG, organizovana je povodom Dana Svete braće Ćirila i Metodija i bugarskog pisma, prosvjete i kulture i slovenske književnosti.

Rektor prof. dr Vladimir Božović kazao je da aktivnosti koje su u poslednjem periodu sprovedene zahvaljujući ambasasdi Bugarske predstavljaju osnovu za unapređenje saradnje u sferi visokog obrazovanja.

“UCG već ima uspostavljenu saradnju sa ambasadom Bugarske i ovo je jedan od prvih plodova te saradnje, a sigurni smo, s obzirom na dobru volju i pozitivan duh koji vladaju kada su u pitanju naši odnosi, da će to biti još šire i značajnije“, dodao je on.

Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori NJ.E. Meglena Plugčiev (Meglena Plugtschieva) govoreći o značaju rada braće Ćirila i Metodija i istorijskom razvoju ćirilice, kazala je da je Bugarska posebno ponosna na svoje pismo koje u svijetu koristi više od 300 miliona ljudi, a među njima i narod u Crnoj Gori.

„Drago mi je što u Crnoj Gori živi veliki broj porodica koje čitaju i pišu ovim pismom, to je naše zajedničko kulturno - istorijsko nasleđe i vrijednost koju moramo da čuvamo i prenosimo na mlade generacije, zato sam uvjerena da nema boljeg mjesta od Univerziteta Crne Gore da predstavimo našu izložbu“, rekla je ona i čestitala praznik svima koji koriste ovo pismo.

Dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr Tatjana Novović iskazala je zadovoljstvo što je baš na Univerzitetu Crne Gore orgranizovana izložba posvećena osnivačima, ne samo slovenske pismenosti, već i cjelovite kulture, književnosti i literature.

„Ovo su divne prilike da osvježimo kulturne veze, otvorimo nove stranice saradnje naše dvije države, kao i da unaprijedimo našu zajedničku kulturnu baštinu predstavljajući je i široj kulturnoj zajednici“, zaključuje dekanica Novović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.