Okrugli sto projekta MARDS: Tijesna saradnja univerziteta i privrednog sektora važna za razvoj društva




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tijesna saradnja univerziteta i privrednog sektora može dovesti do transfera tehnologija i komercijalizacije inovacija, a samim tim i do razvoja društva, zaključeno je na okruglom stolu  „Akademija i industrija”, održanom u Privrednoj komori, 20. oktobra, u okviru projekta „Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji – primjer dobre prakse“(MARDS).

Koordinator MARDS projekta, prof. dr Radovan Stojanović, zahvalio se Privrednoj komori na podršci tokom realizacije projekta, čiji je ishod prvi interdisciplinarni doktorski program na engleskom jeziku „Održivi razvoj“, sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore. Predstavljajući program on je kazao da će njegova interdisciplinarnost doprinijeti obezbjeđivanju kvaliteta istraživanja na nivou doktorskih studija i sinergiji između akademske zajednice, industrije i inovacija.

„Ovaj program predstavlja jednu od najvažnijih karika u razvoju doktoranada i budućih istraživača, a pomoći će i razvoju njihove karijere, te vidljivosti visokoškolskog sistema i doktorskog obrazovanja, predvođenog Univerzitetom Crne Gore, u evropskom i međunarodnom prostoru visokog obrazovanja“,  istakao je profesor Stojanović, predstavljajući ovaj program.

„Savremeni univerzitet mora obezbijediti doktorandima i mladim istraživačima uslove za rad i razvoj karijere, kako bi privlačio mlade talente i na taj način motivisao one najbolje da adekvatno doprinesu razvoju društva“, dodao je on.

Direktorica Sektora za projekte Privredne komore Tanja Radusinović kazala je da je jedan od projekata tijesne saradnje privrede i univerziteta upravo projekat MARDS, koji Univerzitet Crne Gore realizuje u saradnji sa ukupno 15 partnera iz naše zemlje, Albanije i država Evropske unije.

„Ciljevi MARDS projekta su poboljšanja nacionalnih politika u sferi doktorskog obrazovanja u oblasti održivog razvoja i turizma, kao i u oblasti održivih prirodnih nauka i tehnologija“, istakla je Radusinović, dodajući da svi moramo biti posvećeni programu za održivi razvoj kako bi ga razumjeli na pravi način.

Tokom skupa, doktorandi na MARDS programu podijelili su svoje iskustvo, istakavši da je ovaj projekat veoma značajan za Crnu Goru, te da su im teorija i praksa koju su stekli tokom njegovog trajanja, ali i boravak tokom određenog perioda izvan matične institucije pomogli da razviju svoje ideje i usvoje nova znanja kroz pristup drugačijim sadržajima i tehnologiji.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.