Nedjelja Univerziteta Crne Gore počela FLUID dizajn forumom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Peti FLUID dizajn forum, kojim je zvanično otvorena nedjelja Univerziteta Crne Gore, važna je manifestacija crnogorske kulture i primjer inovativne prakse koja referiše na značajne akspekte vizuelne umjetnosti.

Rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić kazala je otvarajući Forum da je njegova tema „Vidljivo/Visible“ ispirativna u vremenu masovne kulture i unifikacije, i da umjetnost, bili skeptici ili ne, zaista mijenja, emancipuje, uznemirava, raduje.

Prema njenim riječima, nedjelja Univerziteta Crne Gore počinje forumom zato što je umjetničko obrazovanje već samo po sebi, po metodama, pristupu talentu, individui, u suštini ideal studiranja.

- I zato je i više nego simbolički to danas u razmišljanju i o reformi obrazovanja i unapređivanja kvaliteta obrazovanja i kvaliteta znanja, vještina, praktičnih znanja, kompetencija. Sve su to osobine metoda sa kojim se mi u našim umjetničkim klasama i radionicama, u našim umjetničko-istraživačkim pristupima, učeći se prvim elementima, uzimajući prve alatke bilo koje umjetnosti u ruke, suočavamo od prvog dana. To je ideal unapređenja svih metoda visokog obrazovanja i uopšte što prisnijeg pristupa studentu kao individui – objasnila je ona.

Vojvodić je podsjetila na nerazumijevanje što male umjetničke klase „postoje na uštrb nečega što je masovni pristup“ i što više koštaju.

„Umjetnost i kultura koštaju u civilizaciji globalnog kapitalizma u kojem živimo. Naravno, mi nijesmo trošak, mi smo ozbiljna investicija. I vi ste ovdje ozbiljna investicija u kulturu i kulturne navike i razvoj kreativnosti“, rekla je ona.

Ministar kulture Janko Ljumović kazao je da je veoma važno što je nakon prvog FLUID dizajn foruma, koji je isključivo bio baziran na umjetnicima, studentima i profesionalcima iz Crne Gore, njegova  ideja brzo proširena i što svjedočimo da danas okuplja ljude s različitih meridijana.

„Držim da je i danas vaš projekat u crnogorskom kontekstu izuzetno inovativan i da ga treba osnaživati konstantno sa različitih adresa“, poručio je on.

Program Foruma počeo je izložbom „Konteksti ilustracije_ljubav“ u Univerzitetskom parku, koju čine radovi 11 mladih ilustratora iz Crne Gore u selekciji Suzane Pajović. Izloženi su radovi Dejana Batrićevića, Bojane Bogavac, Zdravka Delibašića, Srđe Dragovića, Snežane Pupović-Karović, Branke Kovačević, Radomira Milića, Helene Tošić, Jelene Tošković, Ivane Vujošević i Radovana Vukasovića. Izložba će biti postavljena do 10. maja.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.