Susret Ambasadora NR Kine i Rektora Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Novoimenovani ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Nj.E. Fan Kun sastao se sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem i prorektoricom za nauku i istraživanje prof. dr Irenom Orović radi proširenja saradnje između crnogorske i kineske naučne zajednice, naročito kada je riječ o popularisanju nauke, istraživanja i nastave.

Pored upoznavanja sa organizacijom rada i aktivnostima koje se realiziraju na Univerzitetu Crne Gore, rektor Božović poželio je dobrodošlicu ambasadoru Fanu, čestitao stupanje na dužnost i poželio uspješnu diplomatsku misiju u Crnoj Gori.

„Važna komponenta budućeg razvoja mora biti simbioza između univerziteta i privrede, a u nekim segmentima nemamo adekvatnu zastupljenost privrede koja može odgovoriti potrebama Univerziteta. Upravo zbog toga smo veoma zainteresovani, otvoreni, entuzijastični da na neki način intenziviramo saradnju sa kineskim kompanijama iz IT sektora, elektrtomobilnosti, odnosno proizvodnje automobila i obnovljivih izvora energije. Mislim da bi njihovo prisustvo na Univerzitetu bilo od ogromnog značaja“, kazao je Rektor.

Ambasador Kine pokazao je posebno interesovanje za razvijanje saradnje u oblastima električne energije, telekomunikacija i kreativnih industrija, kao i u pravcu rada na zajedničkim projektima.

„Što se tiče saradnje u oblasti infrastrukture i novih vidova obnovljive energije na tu temu se razgovaralo na najvišem nivou, između predsjednika Crne Gore i Kine, u cilju konkretizacije saradnje. Dobru saradnju sa najvećom institucijom visokog obrazovanja u Crnoj Gori vidim kao priliku za nove mogućnosti i razvoj kinesko-crnogorskih odnosa u narednom periodu“, kazao je Ambasador.

Razgovarali su o mogućnostima osnivanja naučno-razvojnog centra u kojem bi se prikazali proizvodi kineske tehnologije.

Rektor je inicijativu osnivanja jednog takvog centra ocijenio kao veoma pozitivnu i izrazio uvjerenje da bi u jednom odličnom duhu i atmosferi, uz saradnju sa Vladom CG, pomenuti naučno-razvojni centar bilo sjajno formirati u sklopu Naučno-tehnološkog parka Crne Gore.

Prorektorica Orović ukazala je na važnost univerzitetskog Instituta Konfucije u promovisanju kineske kulture i jezika na UCG i dodala da u ovom semestru na Elektrotehničkom fakultetu, u oblasti signala, na doktorskim studijama boravi student iz Kine.

Sastanku su prisustvovali i prvi sekretar Zhao Xin, ataše He Lin i prevodilac Mila Babović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.