Na UCG održana panel diskusija na temu inovativnog udruživanja u digitalnoj transformaciji Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Digitalna transformacija je inspiracija za nova partnerstva i inovativno udruživanje, rečeno je tokom panel diskusije na temu „Inovativno udruživanje u digitalnoj transformaciji Crne Gore” u organizaciji Univerziteta Crne Gore i Ministarstva javne uprave.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović je otvarajući skup istakao činjenicu da su učesnici današnjeg panela tri vrlo važne grane u razvoju digitalnog društva - univerzitet, vlada odnosno javna uprava i dio privrede koji je u suštini najpozvaniji kada je u pitanju digitalna transformacija društva.

„Ono što je takođe važno i što bih volio da istaknem kao neku vrstu našeg zajedničkog uspjeha jeste što smo ugovore koje smo potpisali sproveli u život. Dakle, mi danas imamo određene programe sa ICT Cortex-om i sa Ministarstvom javne uprave na kojima vrijedno radimo upravo u domenu koji je obuhvaćen naslovom ovog panela. Radi se o programima informacione bezbjednosti i to je nešto što vrijedi istaći jer smo od potpisivanja dokumenta do danas prešli jedan vrlo ozbiljan put, a ono što nam slijedi, čini mi se, još je značajnije za cijelo društvo, a za Univrzitet posebno,“ kazao je rektor Božović.

„Digitalizacija je kontinuiran proces, bez kojeg ne možemo računati na uspjehe, ne samo u poslovnom smislu, nego i na ličnom planu. Fleksibilnost i prilagođavanje promjenama koje brzo nadiru je obaveza i prioritet, a ovaj današnji događaj, sa akcentom na inovativno udruživanje, vidim kao rezultat prethodnog promišljenog djelovanja u pravcu unapređivanja društvenog kapaciteta za promjenu koja je neophodna. Ovo je početak jedne nove prakse – udruživanje relevantnih partnera u pravcu ostvarenja promjene na dobrobit cijele zajednice. Ta promjena se zove digitalna transformacija i pruža priliku da se realizuju specijalizovane obuke, da uvodimo nove trendove, kako u privredu, tako i među građanima i akademskom zajednicom, a studenti su tu, kao nosioci svih inovacija i promjena“ kazao je ministar javne uprave mr Marash Dukaj.

Ministar Dukaj je istakao da digitalnu Crnu Goru možemo razviti samo sveobuhvatnom akcijom u kojoj su uključeni ne samo svi partneri, nego i osnaženi i edukovani građani.

„Na današnjem panelu otvarama tri važne teme, kako za javnu administraciju, tako i za akademsku i biznis zajednicu, i najvažnije, za vas studente koji ste nova snaga i energija budućeg razvoja IT industrije u Crnoj Gori. Kontinuirana edukacija i zdrava konkurencija su siguran prostor za dalji rast i razvoj“, poručio je ministar Dukaj.

Na panel diskusiji na temu „Digitalna transformacija–inspiracija za nova partnerstva“ panelisti iz Ministarstva javne uprave, Dušan Polović, Univerziteta Crne Gore, prof. dr Irena Orović, ICT Cortex-a Tarik Zaimović i FLEKA-e Miloš Milošević, govorili su na tri teme o programu obrazovanja za sticanje IT vještina, Digitalnoj akademiji i Programu Digitalna Evropa.

Program obrazovanja za sticanje IT vještina, istaknuto je na panelu, daje novu perspektivu i integriše praktična znanja i iskustvo, teorijsko znanje i naučni rad, participativnost i inskluzivnost, uvažavajući kreativnost i inovacije.

Govoreći o Digitalnoj akademiji rečeno je da je javna administracija Crne Gore intenzivnim radom u oblasti digitalne transformacije uočila niz inspirativnih praksi u svijetu koje između ostalog ulaze i u oblast neformalnog obrazovanja poput Digitalnih akademija. Digitalne akademije pomažu da se zatvori digitalni jaz tako što će omogućiti pristup tehnologiji i obuci za IKT širem spektru ciljanih publika,

Program „Digitalna Evropa“ je novi program Evropske unije, koji pokriva period od 2021. do 2027. Program ima za cilj da podrži digitalizaciju evropskog društva i privrede, ulaganjem u digitalnu infrastrukturu, digitalne kompetencije i veštine i razvoj novih digitalnih tehnologija i aplikacija. Program je dio šire strategije Evropske Komisije sa ciljem da Evropa postane lider u digitalnom dobu i da koristi od digitalne transformacije imaju svi građani i preduzeća.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.