UNESCO MAB nagrada za mlade naučnike




<span class="CyrLatIgnore">UNESCO MAB</span> nagrada za mlade naučnike

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) objavila je Poziv za mlade naučnike, koji se bave interdisciplinarnim istraživanjima, za nagradu - Young Scientists Award, koja se dodjeljuje u okviru UNESCO Programa „Čovjek i biosfera“ ( MAB – Man and the Biosphere).

Prioritet imaju projekti koji se sprovode u rezervatima biosfere. Do 2025. godine, implementacija UNESCO MAB Programa će se voditi MAB Strategijom i Lima akcionim planom za UNESCO MAB Program i njegovu svjetsku mrežu rezervata biosfere (LAP), koji doprinosi postizanju Agende 2030 i njenih ciljeva za održivi razvoj (SDGs).

Cilj ove nagrade jeste da podstakne mlade naučnike, naročito iz zemalja u razvoju, da koriste MAB lokacije i rezervate u svojim istraživanjima, kao i da pruži mogućnost onima koji već sprovode istraživanja na tim lokacijama da urade komparativne studijen na drugim lokacijama u okviru svoje zemlje ili van nje. Programom „Čovjek i biosfera“ želi se unaprijediti razmjena informacija i iskustava među novom generacijom naučnika, kao i povećati vidljivosti njihovog rada.

Ovaj Poziv je namijenjen mladim naučnicima do 35 godina.

Popunjeni aplikacioni formular na engleskom ili francuskom jeziku dostavlja se na sljedeće mejl adrese: mab.awards@unesco.org ili m.prchalova@unesco.org do 31.03.2023. godine.

Sve aplikacije moraju biti podržane i potpisane od MAB nacionalnih komiteta prije nego se pošalju MAB Sekretarijatu. U zemljama gdje MAB Nacionalni komitet ne postoji ili nije još funkcionalan, odabir će biti izvršen od strane Nacionalne komisije za UNESCO.

Nagrade za projekte iznose do 5.000 USD.

Kneževina Monako će finansirati pet dodatnih nagrada za studije koje se bave morskim, ostrvskim i obalnim problemima rezervata biosfere u 2023. godini.

Više detalja o ovom Pozivu možete naći na linku www.unesco.org/en/man-and-biosphere/young-scientists

Izvor informacije: Ministarstvo nauke



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.