Amabasador Turske sastao se sa Rektorom Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Vladimir Božović  i prorektorica za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković sastali su se sa novoimenovanim ambasadorom Turske u Crnoj Gori NJ.E. Barišom Kalkavanom.

Tom prilikom, rektor Božović je u ime cijele akademske zajednice i u svoje ime uputio izraze najiskrenijeg žaljenja i saučešća zbog velikog broja žrtava i razaranja koje je pretrpjela Turska, te izrazio nade za brz opravak preživjelih i uspješno saniranje područja pogođenih zemljotresom.

On je iskazao spremnost UCG-a da u narednom periodu produbi saradnju sa turskim institucijama visokog obrazovanja i kazao da, između ostalog, potencijal  vidi u pravcu razvijanja saradnje kroz pripremu programa cjeloživotnog učenja.

„U ovom trenutku uspješnu saradnju sa turskim univerzitetima njegujemo kroz bilateralne sporazume, kao i dolaznu i odlaznu mobilnost studenata ove dvije zemlje. Zainteresovani smo i za konekciju sa vrsnim naučnicima iz Turske, naročito kada je riječ o oblasti mašinskog inženjerstva“, dodao je on.

Turski ambasador Kalkavan iskazao je posebno interesovanje za promovisanje turskog jezika i saradnju sa Filološkim fakultetom UCG, kao i za uspostavljanje saradnje sa najstarijom visokoobrazovnom institucijom u Crnoj Gori, u oblasti pomorskog prava.

Prorektorica Peković osvrnula se na dobru saradnju sa 15 univerziteta Turske kroz bilateralne sporazume, od čega devet kroz Erasmus + program. Ona je iskazala vjerovanje da će bilateralna saradnja biti uspostavljena na većem nivou, što bi rezultiralo i većim brojem ostvarenih mobilnosti studenata.

Institucije sa kojima UCG ima saradnju su: Univerzitet Balikesir, Univerzitet Gazijantep, Tehnološki institut iz Izmira, Univerzitet Hacettepe, Univerzitet u Ankari, Univerzitet u Trakiji, Tehnički univerzitet Bliskog Istoka, Pamukale univerzitet, Univerzitet u Sivasu, Univerzitet Marmara, Univerzitet Akendiz u Antaliji, Tehnički univerzitet u Jildizu, Univerzitet Medenijet u Istanbulu, Dicle Univerzitet i Dokuz Eylul Univerzitet.

Na sastanku kojem su prisustvovale i šefica kabineta rektora Dijana Jovanović i ataše Ezgi Gul Tezcan, zaključeno je da postoji obostrani interes za ostvarivanje akademske saradnje i početak novih vidova komunikacije obrazovnih institucija ove dvije zemlje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.