Podrška tri ministarstva Univerzitetu Crne Gore: Rekonstrukcija zgrade tehničkih fakulteta treba da bude prioritet




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tri ministarstva, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo finansija i Ministarstvo kapitalnih investicija, iskazala su punu podršku Univerzitetu Crne Gore da se univerzitetski kampus, a u prvom redu zgrada tehničkih fakulteta, kandiduje za rekonstrukciju kroz neki model finasiranja koji se odnosi na unapređenje energeteske efikasnosti. Snažna opredijeljenost ka realizaciji zajedničkog cilja  potvrđena je na sastanku rektora Univerziteta prof. dr Vladimira Božovića sa ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem,  ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem i predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija.

Rektor Božović je kazao da je ova zgrada čvorište univerzitetskog života u Crnoj Gori, najznačajnije obrazovno i naučno zdanje koju posjeduje Univerzitet, ali koja je, budući da je izgrađena 70-tih godina, izložena značajnim problemima usljed izloženosti zubu vremena. 

„Intervencije na zgradi su se svodile na otklanjanje gorućih problema, enterijerske rekonstrukcije sala i amfiteatara, ali se nikada nije pristupilo temeljnijoj rekonstrukciji, od useljenja u zgradu 70-tih“, kazao je rektor Božović dodajući da su,  uz napor uprave Elektrotehničkog fakulteta i Alumni kluba obnovljene sale i amfiteatri, te da je u toku rekonstrukcija sale 106 uz podršku Univerziteta Crne Gore, kao i pokretanje drugih inicijativa. Međutim, ukazao je rektor Božović, sve je to malo u odnosu na ono što je potrebno zdanju koje je, u arhitektonskom i estetskom smislu, predstavlja simbol jednog vremena i društva, te samim tim zaslužuje da se nađe na listi prioritetnih kapitalnih projekata.

Ministar Damjanović je kazao da će Ministarstvo finansija razmotriti modele finansiranja i pružiti svu moguću institucionalnu podršku iza koje bi stala i država.

„Pokušaćemo da zajedničkim i udruženim snagama dođemo do izvora sredstava, posebno uvažavajući činjenicu da se u zgradi koja je stara pola vijeka, u neadekvatnim uslovima, sprovodi nastava i obavlja naučnoistraživačka djelatnost“, kazao je ministar Damjanović.

 Ministar Vojinović je iskazao jednaku spremnost za pružanje podrške Univerzitetu Crne Gore.

„Na način koji je moguć u okviru naših zakonskih mogućnosti bilo koji dio tima Ministarstva prosvjete spreman je da pruži podršku za sve ono što predstavlja značaj ove zgrade za nas, kao institucije. Imate i moju punu podršku, kao resornog ministra“, kazao je ministar Vojinović.

Na sastanku je ocijenjeno da bi zgrada tehničkih fakulteta, budući i na materiju koja se u njoj izučava, mogla biti pokazni model unapređenja energetske efikasnosti, koji bi služio kao primjer za cijelo društvo.  Pored finansijske dobiti u dugoročnom periodu, značila bi unapređenje radnih uslova za one koje u njoj studiraju i rade,  a i ostvarivanje opšteg pozitivnog uticaja na životnu sredinu kroz smanjenje emisije štetnih gasova.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.