Naučni i obrazovni potencijali Univerziteta Crne Gore predstavljeni na XV kongresu Evroazijskog mrežnog univerziteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na XV kongresu Evroazijskog mrežnog univerziteta (Eurasian Universities Union- EURAS), održanom na Moskovskom državnom univerzitetu M.V. Lomonosov, Univerzitet Crne Gore predstavljen je kao najstariji i jedini državni univerzitet čiji rastući međunarodni ugled potvrđuju članstva u prestižnim međunarodnim asocijacijama univerziteta, kao i dobijena međunarodna priznanja.

Pred oko više od 300 delegata univerziteta Azije, Afrike i dijela Evrope, prorektor za nastavu UCG prof. dr Veselin Mićanović predstavio je nedavne rezultate rada Univerziteta na polju naučnog istraživanja i obrazovanja.

„Zavrijedili smo četiri važna priznanja za naš posvećen i kvalitetan rad. Evropska komisija nam je dala mogućnost da i dalje budemo nosioci logoa Izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju, Savjet Evrope nam je uručio pohvalnu nagradu za Holistički pristup akademskom integritetu. Dva članstva su nam otvorila vrata saradnje sa najprestižnijim evropskim institucijama i mogućnost da damo svoj doprinos u Evropskom prostoru visokog obrazovanja -  punopravno članstvo u konzorcijumu evropskih univerziteta ULISEUS i članstvo u mreži  Evropskog koledža za bezbjednost i odbranu (ESDC). Za mali univerzitet koji dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, uspjeh je veliki“, ukazao je prorektor Mićanović.

On je rekao i da je Univerzitet, osim novih članstava koje je naveo, i član Evropske asocijacije univerziteta, Magna Charta Universitatum, Univerzitetske agencije frankofonije AUF, Univerzitetske mreže Jadransko-jonske inicijative – Uniadrion, Mreže univerziteta malih zemalja i teritorija - NUSCT (Network of Universities of Small Countries and Territories), Udruženja balkanskih univerziteta - BUA (The Balkan University Association).

Prorektor Mićanović je takođe predstavio bogatu saradnju Univerziteta na regionalnom, evropskom, azijskom i globalnom nivou, kroz više od 150 Erasmus+ ugovora i više od 80 bilateralnih ugovora o saradnji.

„Kroz brojne međunarodne projekte povezujemo se sa najprestižnijim obrazovnim i naučnoistraživačkim intitucijama, jačamo saradnju sa privredom, modernizujemo i digitalizuje procese i aktivnosti na Univerzitetu. To su nam omogućili brojni projekti pod okriljem programa Erasmus+, Horizon 2020 ili Horison Europe, INTERREG/IPA, Jean Monet. Rezultati ovih projekata će biti, ili već jesu, i internacionalni studijski programi na engleskom jeziku”, kazao je prorektor Mićanović.

Kada je riječ o Rusiji, institucije sa kojima Univerzitet Crne Gore ima saradnju su: Moskovski državni univerzitet M.V. Lomonosov, Keldysh institut primijenjene matematike,  Evropski institut JUSTO, Moskva, Državni univerzitet u Tuli, Politehnički univerzitet u Sankt Peterburgu, Moskovski Arhitektonski institut (MARHI), Državni univerzitet za radio inženjerstvo, Moskovski državni univerzitet za ekonomiju, statistiku informatiku, Belgorodski državni tehnološki univerzitet V.G. Šuhova i Ruski Novi Univerzitet.

On  je istakao i da je čast biti na prestižnom moskovskom univerzitetu i povezivati se sa članovima Evroazijskog mrežnog univerziteta EURAS.

EURAS je međunarodna asocijacija koja promoviše saradnju preko 110 univerziteta iz cijele zapadne i centralne Evrope, Balkana, Kavkaza, Bliskog istoka kao i cijele Azije i radi na globalnom unapređenju obrazovnih standarda u evroazijskom regionu.

Predstavnici velikih evropskih i azijskih univerziteta razgovarali su o pitanjima povećanja uloge nauke i obrazovanja u globalnom i regionalnom razvoju, efikasnijem sprovođenju misije univerziteta kao tradicionalnih centara obrazovanja, kulture, društvenih i tehnoloških inovacija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.