Počela realizacija Erasmus+ projekta Al4Life: Alumnisti važan resurs za razvoj univerziteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) zvanično  je počela realizacija Erasmus + projekta  Al4Life  kojim će u naredne tri godine koordinirati UCG. Projekat je usmjeren na uključivanje alumni zajednica univerziteta na Zapadnom Balkanu u nastavno-naučne procese, u cilju modernizacije nastave i unapređenja kadrovskih i tehnoloških kapaciteta univerziteta. 

Formiranje alumni zajednica smatra se najvažnijim strateškim ciljem modernih univerziteta, kazao je  rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović na prvom sastanku međunarodnih partnera na projektu.

„Alumnisti su prepoznati kao važan resurs za poboljšanje kvaliteta razvoja visokog obrazovanja. Koristićemo potencijal alumnista kao univerzitetskih ambasadora koji mogu da poboljšaju zapošljivost, podstaknu umrežavanje i multidisciplinarnu saradnju. Eskpertiza i podrška naših internacionalnih partnera je krucijalna, a mi smo im zahvalni na tome što ćemo dijeliti njihovo znanje i iskustvo kroz saradnju sa nama na ovom projektu. Sigurni smo da će u budućnosti naše projektne ativnosti nastaviti da rastu i biti i dalje podržane kroz Erasmus+ program. U ovom smislu, ohrabrujem vas da iskoristite ovaj događaj za umrežavanje na novim projektnium idjeama i da razmotrite ustanovljavanje ili proširivanje saradnje“, poručio je međunarodnim partnerima rektor Božović.

Direktorka Nacionalne Erasmus + kancelarije (NEO) Vanja Drljević pozdravila je uspjeh Univerziteta Crne Gore kojem je u posljednjem pozivu za projekte, odobreno 14 projekata, od kojih dva koordinatorska, u  okviru Erasmus + programa izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanjah. 

Koordinatorski projekat All4Life, kazala je ona, važan je zbog uspostavljanja veza između tržišta i sistema visokog obrazovanja. Kroz implementaciju ovog projekta, istakla je, postići će se bolja harmonizacija između tržišta rada i obrazovanja kadrova na visokoškolskim institucijama, imajući u vidu da je povećanje zapošljivosti studenata na Zapadnom Balkanu jedan od glavnih savremenih izazova obrazovnih sistema u regionu.

Prorektorka za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković naglasila je tri važne komponente čiji će razvoj biti podstaknut ovim projektom - nastava, istraživanje i karijerni razvoj.  Ona je kazala da će alumnisti moći da se kontinuirano uključe u nastavne procese, mentorstva i istraživačke projekte na partnerskim univerzitetima, kroz kreiranje alumni struktura.

Na prvom sastanku svoja dosadašnja iskustva u kreiranju alumni struktura i izgradnje veza sa univerzitetima predstavili su partneri na projektu, predstavnici Univerziteta u Bolonji, Autonomnog univerziteta u Madridu, Univerziteta u Ljubljani, Univerziteta Donja Gorica, Univerziteta u Mitrovici, i Međunarodnog Biznis Koledža Mitrovica.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.