Potpisan Protokol o saradnji Univerziteta Crne Gore i Mense: Besplatno testiranje za studente i zaposlene




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore (UCG) će omogućiti studentima i zaposlenima besplatno polaganje IQ testa i ulazak u redove prestižnih članova međunarodne organizacije Mensa, najavio je rektor UCG prof. dr Vladimir Božović. On je danas sa predsjednikom Mense Crne Gore Danilom Vorotovićem potpisao Protokol o saradnji, kojim su se UCG i Mensa, kao društveno odgovorne institucije, obavezale na podršku promociji znanja i razvoja svih sfera u društvu.  

Rektor Božović je kazao da će Univerzitet nastojati da stimuliše studentsku populaciju i zaposlene da se uključe u aktivnosti i programe  Mense CG kroz informisanje i promociju programa u kojima je i Univerzitet pokrovitelj i partner.

„Članstvo u organizaciji Mensa svakako je prestižna preporuka za studente koji nastavljaju školovanje ili apliciraju za posao, pogotovo u internacionalnim kompanijama koje već imaju praksu prepoznavanja ovog članstva kao preporuke koja daje značajnu prednost“, kazao je rektor Božović.

Predsjednik Mense Crne Gore Danilo Vorotović kazao je da je za Mensu veoma značajna saradnja sa Univerzitetom Crne Gore upravo zbog prepoznavanja inteligencije i njene upotrebne vrijednosti, kako za pojedinca, tako i za društvo.

U Crnoj Gori, dodao je Vorotović, oko 600 ljudi je položilo IQ test i oni danas čine dva odsto ukupne populacije svijeta čiji je IQ veći od 130 po Vekslerovoj ili 148 po Katelovoj skali i članovi su Mense Crne Gore.

Na sastanku je objašnjeno da se IQ test može polagati tri puta u životu, te da oni koji pokušaju jednom i iz psihološkog ili drugog razloga nisu uspjeli ući u redove Mense, a prepoznaju kapacitet kod sebe, mogu pokušati ponovo, nakon perioda od minimum jedne godine. Prolaznost na testu koji čini 45 pitanja, raspoređenih na 20 minuta, iznosi 25 %, a presudno je praćenje uputstava datih u petnaestominutnom uvodnom objašnjenju testa.  

Na sastanku je razmatrano i organizovanje prvog testiranja za studente, čiji će pokrovitelj biti Univerzitet Crne Gore, a koje će se potencijalno održati krajem ovog mjeseca.  

Prorektorica za nauku prof. dr Irena Orović predstavila je mogućnosti saradnje i podrške Univerziteta Crne Gore, kada je riječ o motivisanju studenata i uključivanju u aktivnosti Mense.

Mensa Crne Gore dio je međunarodne organizacije, a bila je prošle godine i domaćin sastanka direktora/predsjednika punopravnih Mensa iz cijelog svijeta koji se svake godine održava na drugoj lokaciji i okuplja oko 300 delegata iz različitih djelova svijeta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.