Rektorat, 16.01.2017

Globalno umrežavanje naučnih novinaraUdruženje naučnih novinara Crne Gore, čije je formiranje inicirano tokom radionice Univerziteta Crne Gore, postalo je član Svjetske federacije naučnih novinara.

U crnogorskom udruženju su predstavnici crnogorskih štampanih i elektronskih medija koji su krajem prošle godine bili  učesnici radionice “Izvještavanje o nauci na popularan način:  Kako, kada i zašto pisati medijske priče o istraživanju i akademiji”, sa uglednim predavačem, novinarom britanskog časopisa New Scientist Mićom Tatalovićem.

Radionica je, između ostalog, imala i za cilj umrežavanje novinara koji se bave ovom tematikom i povezivanja sa Univerzitetom u pogledu pružanja informacija. Dio je HERIC projekta “Poboljšanje komunikacionih kapaciteta Univerziteta Crne Gore“.

Zajedno sa novinarima, na radionici su razmatrani modeli popularisanja nauke, sagledavani su i aspekti komunikacije sa naučnicima i Univerzitetom Crne Gore, kao i potreba za većim međusobnim razumijevanjem usljed postizanja zajedničkog interesa, a to je popularisanje akademskih ili naučnih tema. 

Udruženje naučnih novinara Crne Gore  ima i blog  na kojem objavljuje informacije iz svijeta nauke.