Činjenicama protiv zloupotrebe podataka




Činjenicama protiv zloupotrebe podataka

Reagovanje direktorice Sektora za finansije Univerziteta Crne Gore Veselinke Rašović na tekst „Od studenata uzeli sedam, na putovanja potrošili milion“, koji je objavljen u dnevniku Dan 4. februara 2017. godine, na naslovnici i u rubrici Povodi na 13. strani.


„Apsolutno su netačni navodi iz teksta objavljenog u vašem listu, jer je novinar, propuštajući da posveti dužnu novinarsku pažnju temi koju obrađuje, koristio dokument pod nazivom Finansijski plan Univerziteta Crne Gore za 2016. godinu, odnosno akt kojim se predviđaju, prethodno odobravaju i raspoređuju prihodi i rashodi u jednoj finansijskoj godini. Drugim riječima, novinar je ono što je planirano zloupotrijebio i tretirao kao da je ostvareno u 2016. godini, što je materijalna greška. 

Ponavljamo, Univerzitet Crne Gore je u 2016. godini ostvario pozitivan finansijski rezultat i finansijski je stabilan. U odnosu na Finansijski plan, na koji se poziva vaš novinar, prihodi su veći od planiranih 0,19 odsto (31.825.742,90 eura), a rashodi manji 9 odsto (29.255.643,73 eura). Sve navedeno, ukazuje na to da nije tačna tvrdnja iz teksta da su rashodi premašili prihode, jer je prostim računom evidentno da je situacija obratna, to jest da prihodi premašuju rashode. Napominjemo da ne znamo koji su motivi da vaš list, ne prvi put, tendenciozno i netačno informiše javnost o finansijama Univerziteta Crne Gore, kao i da će Finansijski izvještaj za 2016. godinu biti objavljen na sajtu Univerziteta Crne Gore naredne sedmice“.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.