Panel diskusija: Sajber higijena i bezbjednosna kultura u organizacijama




Panel diskusija: Sajber higijena i bezbjednosna kultura u organizacijama

Multidisciplinarna panel diskusija „Sajber higijena i bezbjednosna kultura u organizacijama“, u organizaciji Univerziteta Crne Gore, Udruženja pravnika i kompanije Sky Express, regionalnog lidera u implementaciji inovativnih sajber bezbjednosnih softverskih rješenja, održaće se u Rektoratu UCG sa početkom u 11.00 časova.  

Cilj panel diskusije je osnaživanje inkluzivnog pristupa relevantnih aktera u smislu koordinisane multisektorske saradnje sa osloncem na sledeće stubove: razvoj digitalne pismenosti, sajber higijena, jačanje operativnih kapaciteta za odgovor na sajber incidente i inteziviranje kooperacije u kibernetičkom prostoru.

Na otvaranju panel diskusije govoriće prof. dr Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore i Majo Mićović, izvršni direktor kompanije Sky Express Montenegro.

Diskusija je podijeljena na dva panela, na teme Bezbjednost u doba digitalne transformacije: Izazovi i prilike za obrazovanje i Regulatorni okvir informacione bezbjednosti u Crnoj Gori.

Na temu bezbjednosti u procesu digitalne transformacije, u okviru prvog panela, pored gospodina Mićovića, govoriće prof. dr Aleksandar Popović, direktor Centralnog informacionog sistema UCG; Tiodor Jovović, iz kompanije Sky Express Montenegro i prof. dr Nikola Žarić, sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Na temu regulatornog okvira, govoriće prof. dr Olivera Injac, gradonačelnica Glavnog grada Podgorice; Bojan Božović, državni sekretar iz Ministarstva pravde Crne Gore; dr Andreja Mihailović sa Pravnog fakulteta UCG i advokat Dragan Milić, specijalista iz oblasti zaštite podataka o ličnosti i IT prava.

Imajući u vidu da je ljudski faktor uzrok oko 88% sajber napada (što je potvrđeno i nedavno objavljenom studijom Univerziteta Stanford), na panelu će biti predstavljen i novi softver CybSafe - naučno zasnovano rješenje za mjerenje i smanjenje sajber bezbjednosnih rizika, sa fokusom na najčešće propuste zaposlenih u organizacijama, u vidu: slabih lozinki, neažuriranih i neautorizovanih softvera, ulaska na neprovjerne sajtove, konektovanja na javne mreže, slanja ličnih podataka pogrešnom primaocu putem e-pošte, nenamjernog otkrivanja povjerljivih podataka, neopreznog korišćenja „blind carbon copy (BCC)“ funkcije i sl. Kompanija Sky Express Montenegro, će ovom prilikom donirati 500 licenci CybSafe softvera za zaposlene na Univerzitetu. Ukupna vrijednost donacije iznosi 50.000 eura i pored licence, uključuje i onlajn treninge, personalizovane digitalne sadržaje, periodična testiranja i izvještaje o sprovedenoj analizi ponašanja korisnika.

Organizacija ove panel diskusije teži da doprinese uspostavljanju veza između nauke, istraživanja i privrede u skladu sa nacionalnim i evropskim programskim politikama digitalne tranzicije, kao i zajedničke misije izgradnje sigurnijeg okvira informacione bezbjednosti u Crnoj Gori. Okupiće predstavnike akademske zajednice, privatnog, javnog i civilnog sektora sa ciljem sagledavanja aktuelnih sajber rizika i prezentacije savremenih rješenja u odgovoru na njih.

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.