Rektor Božović primio predsjednika regije Normandija Ervea Morena i predsjednika Univerziteta u Kaenu Lamri Aduija: Veze sa francuskim univerzitetima sve bogatije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović primio je danas predsjednika francuske regije Normandija Ervea Morena (Herve Morin), predsjednika Univerziteta u Kaenu Lamri Aduija (Lamri Adoui), i ambasadora Republike Francuske u Crnoj Gori Nj. E. Kristijana Timonijea (Christian Thimonier). Posjeta je upriličena uoči potpisivanja ugovora o međunarodnoj akademskoj saradnji sa Univerzitetom u Kaenu i dvodnevne posjete delegacije francuskog univerziteta.

Rektor Božović je kazao da su tokom posjete već definisani pravci i perspektive buduće saradnje,  te da će time veze UCG sa univerzitetima i Francuskom u opštem pogledu biti snažnije i bogatije.

„Postoji jedna izreka kod nas koja kaže da se vrijednost svakog čovjeka može mjeriti ljudima koji ga okružuju. Ja bih to malo generalizovao pa bih rekao da je danas Univerzitet Crne Gore, baš u ovom trenutku, taj koji ima najvišu moguću vrijednost, jer smo u najboljem mogućem društvu naših dragih prijatelja iz Francuske“, kazao je rektor Božović. On je istakao zahvalnost ambasadi Francuske i ambasadoru Timonijeu za sav napor koji je uložen da bi veze Univerziteta Crne Gore sa francuskim univerzitetima i Francuskom bile ovako bogate.

Predsjednik regije Normandija Erve Moren je iskazao zadovoljstvo što je, u okviru posjete njegove delegacije, predstavnik jednog od najstarijih univerziteta u Francuskoj - Univerziteta u Kaenu predsjednik Lamri Adui potpisao sporazum i time uspostavio veze sa Univerzitetom Crne Gore. Univerzitet u Kaenu je, istakao je on, član brojnih međunarodnih univerzitetskih mreža, dobija razna međunarodna priznanja, te da vjeruje će ta uvezanost značiti i za Univerzitet Crne Gore.

„Mi, u Normandiji, imamo potrebu da stalno privlačimo nove studente, nove istraživače koji dolaze iz drugih zemalja“, kazao je Moren. „Mislim da će biti puno crnogorskih studenata u okviru Erasmus+ programa razmjene na Univerzitetu u Kaenu, a nadam se da će i studenti iz Normandije doći u vašu lijepu zemlju jer su nam potrebni ljudi koji imaju internacionalnu perspektivu. Potrebne su nam osobe koje nose sa sobom tu ideju da neće napredovati ako se zatvore u svoja četiri zida. Vjerujem da će ovo iskustvo pomoći da se obogati kolektivna inteligencija“, poručio je predsjednik Moren.

Predsjednik francuskog univerziteta Adui kazao je  da su tokom dvodnevne posjete identifikovane prve teme koje će biti predmet saradnje: inženjerstvo, energetika, sajber bezbjednost, turizam i političke nauke.

Predsjednik Adui je kazao da Univerzitet Kaen ima jaku internacionalnu povezanost sa brojnim naučnoistraživačkim i visokoškolskim institucijama i blisku saradnju sa civilnom sektorom. On je ocijenio da postoje brojne sličnosti i kompatibilnosti između dva univerziteta, što je dobra osnova za saradnju u domenu nastave, istraživanja i projektnih aktivnosti.

„Uprkos različitim istorijama univerziteta imamo puno toga zajedničkog. Imamo kampuse koji su raspoređeni po cijeloj regiji. Spremni smo da sarađujemo sa svim akterima te teritorije, sa ekonomskim svijetom, preduzećima, civilnim društvom i istovremeno ne odustajemo da radimo na međunarodnoj saradnji i međunarodnom ugledu naše institucije. Zato smo danas ovdje, da utremo puteve toj budućoj međunarodnoj saradnji“, kazao je Adui.

Tokom dvodnevne posjete, francuska delegacija, na čelu sa predsjednikom Aduijem, pored rektora Božovića, sastala se sa prorektoricom za internacionalizaciju prof. dr Sanjom Peković, predstavnicima Centra za međunarodnu saradnju i razvoj karijere, kao i sa menadžmentom Mašinskog  fakulteta i sa menadžmentom Biotehničkog fakulteta.

U okviru posjete organizovano je i predavanje predsjednika regije Normandija, gospodina Erve Morena, na Fakultetu političkih nauka.

FOTO ALBUM



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.