Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa čelnicima Ministarstva nauke




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić susreo se danas sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović i članovima njenog tima.

Sagovornici su razgovarali o statusu prvog Centra izvrnosti BIO-ICT, poziciji studenata doktorskih studija, Naučno-tehnološkom parku i Edukativnom ekološkom centru.

Na sastanku je konstatovano da BIO-ICT centar treba da bude posebna univerzitetska jedinica posvećena istraživanju i inovacijama, budući oslonac za privredu, mjesto koje će okupljati nove mlade istraživače i osnažiti istraživanja na Univerzitetu Crne Gore. Projekat zahtijeva, saglasni su sagovornici, dobro upravljanje u cilju samoodrživosti centra.

Takođe, pažnja je posvećena studentima doktorskih studija, za koje je potrebno naći praktični model po kojem će najtalentovaniji imati mogućnost da dobiju stipendije, ostanu u matičnim institucijama i daju doprinos razvoju istraživačkih i naučnih kapaciteta. Uz to, pokrenuta su i pitanja koja se tiču mobilnosti i mogućnosti boravka doktoranata u inostranstvu, gdje će steći znanje i vještine u renomiranim institucijama, a kasnije ih primijeniti na svojim matičnim fakultetima.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica, prorektorke Đurđica Perović i Irena Orović, rukovodilac Centra za doktorske studije prof. dr Predrag Miranović, a ispred Ministarstva nauke generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost dr Darko Petrušić, sekretar Ministarstva Smiljana Prelević, menadžer INVO projekta Saša Ivanović i članica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost dr Nina Radulović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.