Rektorat, 21.03.2018

Saradnja sa američkim univerzitetima ima tradiciju dužu od pola vijekaSaradnja sa američkim univerzitetima ima tradiciju dužu od pola vijeka

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić sastao se danas sa šefom Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Podgorici Džefom Adlerom i razgovarao o mogućnostima produbljivanja saradnje sa američkim univerzitetma i mrežom alumnista američkih obrazovnih programa u Crnoj Gori.   

Razgovarano je o mogućnosti uspostavljanja saradnje Univerziteta Crne Gore sa američkim univerzitetima.

„Prvi ugovor koji je Univerzitet Crne Gore potpisao sa nekim stranim univerzitetom bio je Florida State University 1975. godine“, istakao je tradiciju saradnje sa američim univerzitetima rektor Nikolić.

Po dogovoru, savjetnica EducationUSA mreže će u rektoratu UCG održati infromativnu sesiju o mogućnostima studiranja u Sjedinjenim Državama i servisima koje Savjetodavni centar EducationUSA mreže besplatno nudi crnogorskim studentima. Sesija će biti održana u susret Sajmu američkih univerziteta koji će biti održan 16. aprila 17h-20h u hotelu Hilton. Na sajmu će biti predstavnici 11 univerziteta iz SAD-a, a studenti će imati priliku da iz prve ruke čuju o njihovim studijskim programima i mogućnostima studiranja u Americi.

Bilo je riječi o programima razmjene i stipendiranja kao što su UGRAD, Summer Work&Travel i Fulbright.  

„Prije dvije godine oko 600 studenata iz Crne Gore je išlo na Summer Work&Travel program, a prošle godine oko 1000,“ naveo je podatak Adler.

U kontekstu uvođenja praktične nastave kroz nastavne baze bilo je riječi i o praksama koje nudi Američka privredna komora Amcham u Crnoj Gori.

Takođe, Adler je izrazio spremnost Ambasade da kroz programe obrazovne razmjene obezbijedi  američke asistente u nastavi za podršku učenju engleskog jezika na Univerzitetu Crne Gore.