Predstavnici UCG na međunarodnoj konferenciji o plagijarizmu




Predstavnici UCG na međunarodnoj konferenciji o plagijarizmu

U radu četvrte međunarodne konferencije "Plagijarizam širom Evrope i van nje 2018", koja se od 9. do 11. maja održava u Efesu u Turskoj, učestvuju i predstavnici Univerziteta Crne Gore.

U radu Konferencije učestvuju istaknuti predavači iz oblasti akademskog integriteta iz cijelog svijeta.  Tema konferencije je "Jačanje akademskog integriteta kroz dosljedne i transparentne pristupe".

Delegaciju UCG čine prof. dr Gojko Joksimović, član Uređivačkog odbora, prof. dr Nataša Duborija Kovačević, član Centra za studije i kontrolu kvaliteta, prof. dr Nataša Kostić,član Centra za doktorske studije i prof. dr Boris Vukićević, predsjednik Suda časti.

Cilj Konferencije je da doprinese standardizaciji dosljednih i transparentnih pristupa pitanjima akademskog integriteta u različitim domenima kao što su otkrivanje i prevencija plagijata, važnost upotrebe softvera za upoređivanje tekstova, vrste plagijata, podučavanje poštovanju najboljih akademskih normi i uspostavljanje institucionalnih i nacionalnih standarda u ovoj oblasti.

Predavanja i radionice su organizovani u okviru nekoliko sekcija koje se bave specifičnim temama kao što su: najbolje prakse i strategije u cilju podizanja svijesti o ovoj temi, prevencije i otkrivanja neprimjerenog akademskog postupanja; internacionalizacija univerziteta, mobilnost studenata i akademski integritet; inovacije u upotrebi elektronskih tehnologija i otkrivanje tekstova modifikovanih neadekvatnim parafraziranjem. Takođe, teme su i plagiranje u književnim tekstovima i prevodu, kao i neetične prakse dopisivanja autora koji nisu učestvovali u pisanju rada, i objavljivanja radova u predatorskim časopisima.

Organizatori konferencije Univerzitet Canakkale Onsekiz Mart, Mendel Univerzitet (Brno) i Evropska mreža akademskoh integriteta, uz finansijsku podršku Erasmus+ programa Evropske Unije.

Učešće predstavnika Univerziteta Crne Gore realizuje se u okviru projekta "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju" koji se sprovodi u okviru programa Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan koji zajednički finansiraju Savjet Evrope i Evropska unija.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.