Usvojen predlog UCG: Na budžetu 3501 brucoš




Usvojen predlog UCG: Na budžetu 3501 brucoš
 

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) na besplatnim studijama ove godine biće mjesta za 3.501 studenata, saopštila je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović, nakon sjednice Vlade.

 Vlada je juče usvojila predlog odluke o broju studenata za upis u prvu godinu studija na UCG i Fakultetu za crnogorski jezik i književnost za sljedeću studijsku godinu.

Iz arhive: Upravni odbor predložio upis za 3501 brucoša 

Riječ je o drugoj generaciji studenata koji se upisuju na besplatne osnovne studije, a u skladu sa prošlogodišnjom zakonskom reformom", kazala je Kurpejović nakon sjednice Vlade. Broj studenata je, kako je dodala, skoro isti kao prošlogodišnji.

"Broj mjesta ove godine na UCG je 3.501, a prošle godine je bio 3.486", rekla je Kurpejović.

Ona je kazala da je novina to što će ove godine biti mjesta i za 50 studenata Pravnog fakulteta u Bijelom Polju, što je, kako je navela, na fonu unapređenja ponude, uslova studiranja i odgovora na potrebe tržišta rada.

Govoreći o kvalifikacijama koje su na tržištu identifikovane kao tražene, Kurpejović je saopštila da su to najčešće kvalifikacije iz elektronike i elektrotehnike, građevine, turizma i hotelijerstva, ali da su tražene i kvalifikacije iz pravnih i ekonomskih nauka.

"Broj mjesta na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost ostao isti kao prošle godine 40", kazala je Kurpejević. Predlog o broju mjesta u skladu je sa maksimalnim kapacitetima svake ustanove, odnosno licencom propisanim uslovima, dodala je. 

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da je broj predviđenih mjesta za studente na Arhitektonskom fakultetu 50, Biotehničkom 155, Ekonomskom 390, Elektrotehničkom 330, Fakultetu dramskih umjetnosti 35, Fakultetu likovnih umjetnosti 40 i na Fakultetu političkih nauka 160. Na Pomorskom fakultetu moći će da se upiše 260 studenata, Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje 120, Fakultetu za turizam i hotelijerstvo 180, na Filoiloškom 355, Filozofskom 290, Građevinskom 100. Na Mašinskom je slobodno 180 mjesta, Medicinskom 185, Metalurško-tehnološkom 115, Muzičkoj akademiji 36, Pravnom fakultetu 290 i na Prirodno-matematičkom 230

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.