Održana konferencija o crnogorskoj percepciji Pojas i put inicijative




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pojas i put incijativa 16+1 je mehanizam koji će donijeti zajedničke benefite našoj akademskoj, istraživačkoj i studentskoj zajednici. To je kazao rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić na danas održanoj konferenciji „Kako Crna Gora percipira Pojas i put inicijativu i 16+1 saradnju“.

Od samog osnivanja Incijative, dodao je Nikolić, Univerzitet Crne Gore je bio kontaktiran i uključivan u realizaciju ideja u okviru nje.

„Jedna od njih je 16+1 Udruženje koledža za turizam, inicijativa kojoj se pridružio Fakultet za turizam i hotelijerstvo iz Kotora. Nadamo se da će to podstaći rad na razvoju obrazovanja i istraživanja u oblasti turizma, sa ciljem da promovišemo obrazovanje i zajednički progres“ , kazao je rektor Nikolić.

On je istakao da su saradnja i razmjena znanja glavna vrijednost u izgradnji obrazovne zajednice zemalja Pojas i put inicijative.

Zahvaljujući ovoj incijativi tokom proteklih godina, Crna Gora i Kina su realizovale seriju zajedničkih projekata koje imaju istorijski značaj, ukazao je kineski ambasador u Crnoj Gori Cui Zhiuwei. Kao neke od njih, naveo je projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare, kao i druge oblike saradnje na polju obrazovanja, nauke i tehnologije, saobraćaja, logistike i infrastrukture, trgovine i promovisanja Crne Gore kao investicione destinacije, kao i ne manje važne saradnje u oblasti kulture.

Saradnja dvije zemlje dodatno je ojačana osnivanjem Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore. Crnogorska direktorica Instituta doc. dr Milena Đukanović je podsjetila na brojne reallizovane aktivnosti.

„Prošle godine, u saradnji sa našim najvažnijim partnerom – Ambasadom Kine, 29 crnogorskih studenata je dobilo školarinu za osnovne, master i doktorske studije“, kazala je Đukanović. Ona je najavila intenzivnije aktivnosti Institua Konfucije koje će doprinijeti uspješnosti inicijative Pojas i put.
Radionicu je organizovala Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u saradnji sa Institutom Konfucije na Univerzitetu Crne Gore i Kineskim Institutom za Istočnu Evropu.

Na konferenciji su govorili i savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore Vatroslav Belan, direktorica Diplomatske akademije Satka Hajdarpašić, potpredsjednik Kineske akademije društvenih nauka profesor Cai Fang i profesor Huang Pink predsjednik China – Central Eastern Europe instituta.

U okviru tri panel diskusije, ugledni predavači su govorili na temu saradnje u oblasti ekonomije, infrastrukture, zaštite životne sredine, turizma i nauke.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.