Rektorat

Jačanje  bilateralne saradnje sa francuskim univerzitetimaRektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić sastao se danas sa predsjednikom Univerziteta Azurna obala prof. dr Žan - Mark Gambodom i visokim predstavnicima  Univerziteta Nica Sofija Antipolis. Univerzitet Azurna obala je skup visokoobrazovnih ustanova na francuskoj rivijeri koja okuplja najbolje predstavnike Azurne obale na polju visokog obrazovanja i istraživanja.

U delegaciji francuskih univerziteta bili su  prorektor za strategiju i razvoj Stefan Ngomai, dekan ekonomskog fakulteta prof. dr Erik Nasica i redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Azurne obale i Univerziteta Nica Sofija Antipolis Srđan Redžepagić.

„Na sastanku je razmatrano proširenje dosadašnje bilateralne saradnje. Pored dvojnih bečelor diploma u ekonomiji, poslovanju i administraciji razmotrena je mogućnost za dobijanje takvih diploma i na drugim studijskim programima na Univerzitetu Crne Gore. Takođe, predložen je i zajednički master studijski program u oblasti ekonomije“, saopštio je rektor Nikolić.

Ističući značajnu ulogu koju univerziteti imaju u oblikovanju društva, razmatrane su ideje i načini na koje univerziteti mogu pružiti više u razvoj svoje okoline, društva i industrije. Istaknuta je i važnost naučnih rješenja do kojih mogu doći studenti i profesori, a koja su primjenjiva u modernom konceptu smart city-a, odnosno modela koji će modernizovati gradske servise. Predložen je zajednički rad u razvoju preduzetništva u studentskoj populaciji, kroz kurseve ili cijele semestre, sa ciljem približavanja privredi, realizaciji praktičnog rada i razvoj ideja kroz start up projekte.

Nove mogućnosti programa Erasmus+, koje obuhvataju i dodjelu stipendija studentima za praktičan rad u inostranim kompanijama,  još je jedan način kroz koji će akademski i sektor industrije prisnije sarađivati, a mnoga naučna rješenja naći svoju primjenu na tržištu.

Rektor Nikolić je istakao da je bilo riječi i o nastavku saradnje u zajedničkom istraživačkom radu, apliciranju za naučnoistraživačke projekte, daljoj razmjeni studenata, univerzitetskih profesora i istraživača, kao i njihovom učešću na konferencijama, simpozijumima i seminarima.

Predstavnici delegacije francuskih univerziteta su pohvalili dosdašnju odličnu saradnju uspostavljenu sa Ekonomskim fakultetom i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i kazali da će se sastati i sa dekanima drugih fakulteta i predložiti moguće vidove saradnje.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica, prorektori prof. dr Đurđica Perović i prof. dr Irena Orović, kao i rukovodilac Centra za studije i kontrolu kvaliteta prof. dr Sanja Peković.

 

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print