Rektorka Radmila Vojvodić predsjednica mreže univerziteta „UniAdrion“ od 2018. godine




Rektorka Radmila Vojvodić predsjednica mreže univerziteta „UniAdrion“ od 2018. godine

Rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić preuzeće 1. juna naredne godine predsjedavanje mrežom univerziteta i istraživačkih centara Jadransko-jonske regije „UniAdrion“.

Vojvodić je 1. juna preuzela dužnost potpredsjednice „UniAdrion-a“, a taj posao obavljaće zajedno sa profesoricom Venetsanom E. Kiriazopoulou sa Univerziteta u Patrasu u Grčkoj. Predsjednik mreže u narednih godinu biće rektor Univerziteta u Bolonji, prof. Franćesco Ubertini.

Univerzitet Crne Gore će, u toku predsjedavanja rektorke Vojvodić UniAdrionom, biti domaćin Generalne skupštine mreže i završnog sastanka SunBeam projekta za mobilnost istraživača i studenata, finansiranog u okviru Erasmus Mundus programa.    

UniAdrion ima 36 stalnih i četiri pridružena člana - univerziteta i istraživačka centra iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Srbije, Slovenije i Makedonije.

Ova univezitetska mreža nastala je u okviru Jadransko-jonske inicijative, u toku međunarodne konferencije „Kultura kao most – Međuuniverzitetska saradnja u Jadransko-jonskom basenu“, koja je održana sredinom decembra 2000. godine u Raveni u Italiji. 

UniAdrion promoviše saradnju među univerzitetima i istraživačkim centrima kroz treninge i istraživačke aktivnosti u oblasti zaštite kulturnog nasljeđa, zaštite životne sredine i održivog razvoja, kulturnog turizma, komunikacija i promocije povezivanja tržišta. Fokus mreže u narednom periodu biće priprema i kandidovanje projekata iz ovih oblasti za finansiranje iz fondova Evropske unije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.