Reagovanje Univerziteta Crne Gore




Reagovanje Univerziteta Crne Gore

 

Reagovanje Univerziteta Crne Gore na tekst „Niko nije bio protiv, ali Bogojević nije prošao“, objavljen u  dnevnom listu Nova Pobjeda, 10.10.2018:

Za novinara bi trebalo da su objektivne činjenice i nepristrasno izvještavanje neprikosnoveni kriterijum kvaliteta rada i profesionalne odgovornosti, ali informacije navedene u tekstu „Niko nije bio protiv, ali Bogojević nije prošao“, objavljenom u dnevnom listu Nova Pobjeda 10. oktobra. 2018. godine, baziraju se na neimenovanom izvoru i subjektivnom mišljenu lica koja su (navodno) prisustvovala sjednici Senata Univerziteta Crne Gore.

Neimenovanom „izvoru“ dat je prostor da citira riječi drugih i proizvoljno interpretira zaključke Senata, a da pri tome nije ispoštovan etički i profesionalni standard novinarske profesije - da se zatraži zvanično mišljenje i od Univerziteta Crne Gore.

Pravo javnosti da zna, ne može biti izgovor za iznošenje poluistina i senzacionalističko izvještavanje, stoga smo u cilju poštovanja istog, prinuđeni da na ovaj način iznesemo određene činjenice.  

Prof. dr Dragan Bogojević nije izabran u zvanje redovnog profesora za oblast Francuska književnost i civilizacija jer nije ispunjavao predviđene uslove, kako je kandidat i sam potvrdio, a ne zbog razloga iznesenih putem tendencioznih komentara novinara Nove Pobjede.

Naime, u bibliografiji je kandidat prijavio dva značajna naučnoistraživačka rada kao minimalni uslov za izbor u zvanje redovni profesor.

Prvi naučnoistraživački rad, dio publikacije Crna Gora i Dubrovnik, nije bio prihvatljiv kao naučnoistraživački rad, jer je i na sajtu renomiranog međunarodnog izdavača Gallimard-a navedeno da pripada kategoriji turističkih vodiča o Crnoj Gori i Dubrovniku, koji sadrži podatke o istoriji, prirodnim ljepotama i preporukama za mjesta koja treba posjetiti, restorane, barove, umjetničke galerije i prodavnica sa referentnim kontakt podacima.

Drugi naučnoistraživački rad je netačno prijavljen u bibliografiji kao autorska naučna monografija jer predstavlja dio monografije koja čini skup više radova od različitih autora na zadatu temu. Dakle, u pitanju je publikacija koja nije samostalno djelo jednog autora i u kojoj je tema rada prof. Bogojevića autoritarni diskurs Gorskog vijenca, što nije naučnoistraživački rad iz oblasti izbora u zvanje - Francuska književnost i civilizacija. Ova informacija je takođe dostupna na sajtu renomiranog izdavača Editionskime.

Dakle, bez obzira što su navedeni radovi napisani na francuskom jeziku i izdati od strane renomiranih izdavača, oni ne zadovoljavaju osnovne kriterijume za izbor u zvanje redovni profesor za oblast Francuska književnost i civilizacija.

Procedura za izbor u zvanje profesora Bogojevića pokrenuta je sa Vijeća Filološkog fakulteta, kojim isti predsjedava kao dekan, znatno kasnije nego što to Statut Univerziteta predviđa (član 88 Statuta UCG, stav 3 “Konkurs za izbor u akademsko zvanje raspisuje se šest mjeseci prije isteka vremena prethodnog izbora” i stav 4 “Konkurs raspisuje rektor, na predlog Vijeća organizacione jedinice ili Senata”). Zbog ove činjenice su svi naredni koraci u ovoj proceduri kasnili. 

Pravo je javnosti da zna informacije o konkursu za izbor u zvanje na oblast Telekomunikacije, na kojem su se prijavila dva kandidata, prof. dr Zoran Veljović, aktuelni dekan Elektrotehničkog fakulteta i dr Maja Delibašić. Iako su na sjednici Senata od pojedinih senatora iznesene sumnje u regularnost same procedure konkursa, Senat je jednoglasno izabrao prof. Veljovića u zvanje redovni profesor. Drugi prijavljeni kandidat, dr. Maja Delibašić ima izuzetnu bibliografiju za mladog naučnika, koja po kvalitetu ne zaostaje za bibliografijom kandidata koji je izabran u zvanje redovni profesor. Poučeni lošim iskustvom iz 2016. godine, kada su se na jednom konkursu za izbor u zvanje raspisanim od strane Elektrotehničkog fakulteta prijavila dva kandidata, prilikom čega nije izabran kandidat sa preko 15 naučnih radova na SCi listi, ovaj Senat je bio mišljenja da UCG ne smije dozvoliti da ostane bez još jednog kvalitetnog mladog naučnika. Iz tog razloga, Senat je pokrenuo proceduru za izbor u zvanje na Elektrotehničkom fakultetu iz oblasti Telekomunikacije. Konkurs će biti raspisan prema Zakonu i Statutu UCG (član 88, stav 4 „Konkurs raspisuje rektor, na prijedlog Vijeća organizacione jedinice ili Senata“). Konkurs je u potpunosti opravdan kada se zna da na Elektrotehničkom fakultetu iz oblasti Telekomunikacija trenutno opterećenje nastavnika iznosi 100% preko norme, kao i da ima slobodnih sistematizovanih mjesta na ovom Fakultetu. Kako je za ovaj prijedlog Senat donio jednoglasnu odluku, ostaje pitanje kako neimenovani izvor novinara Nove Pobjede nije izuzeo svoje mišljenje prilikom glasanja, ako smatra da je to “neprihvatljivo”, kako je navedeno u članku.

Univerzitet Crne Gore smatra da umjesto neprovjerenih glasina senzacionalističkog prizvuka, medijski prostor treba dati profesorima i saradnicima sa istaknutim naučnim rezultatima, čije profesionalno zalaganje i kvalitetan akademski doprinos, treba da budu primjer i okosnica razvoja društva znanja u Crnoj Gori. Konkretno, na posljednjoj sjednici Senata UCG je istaknut referat kandidata iz društveno-humanističkih nauka, koji je u posljednjih pet godina objavio 11 radova u časopisima na SSCI listi, pet monografija, 40 radova indeksiranih u drugim bazama, izložio 40 radova na naučnim konferencijama, uz ostale nastavne i stručne aktivnosti, za čiji uspjeh i zasluženu promociju novinar Nove Pobjede nije našao mjesta u svom autorskom članku.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.