Reagovanje na tekst u dnevnom listu „Vijesti“ pod naslovom „Vojvodić zaposlila najmanje 40 ljudi“,




Reagovanje na tekst u dnevnom listu „Vijesti“ pod naslovom „Vojvodić zaposlila najmanje 40 ljudi“, koji je objavljen u petak, 2. juna 2017. godine

Zbog objektivnog informisanja javnosti navodimo:

Nijesu tačni navodi iz vašeg teksta da je rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić u posljednje dvije godine zaposlila 40 ljudi, dok su pojedini podaci na koje se pozivate izvučeni iz konteksta, čime se stiče pogrešan utisak u javnosti. Svi novozaposleni u Rektoratu Univerziteta Crne Gore primljeni su u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta i isključivo na osnovu stručnih referenci i kvaliteta.

Univerzitet Crne Gore je prvi put, kao integrisana ustanova visokog obrazovanja, u julu 2015. godine započeo postupak usvajanja jedinstvene unutrašnje organizacije i sistematizacije radnih mjesta na svim univerzitetskim jedinicama, pa i u Rektoratu.

Nova zakonska rješenja i reforma, kao i težnja ka integrisanom Univerzitetu, doveli su do centralizacije pojedinih poslova (bibliotečkih i poslova informatičkog sistema, javnih nabavki, službe za održavanje objekata), ali i do formiranja novih unutrašnjih jedinica Rektorata - Centra za doktorske studije, Centra za studije i kontrolu kvaliteta, Komunikacijskog i PR centra, Kancelarije za karijernu orijentaciju, Službe za javne nabavke.

Centralizacijom službi u okviru Rektorata, koje su ranije postojale na fakultetima ili samostalno, samo je izvršeno preraspoređivanje zaposlenih koji su i do tada obavljali te poslove, a ne novo zapošljavanje. Dakle, 57 ljudi je preraspoređeno u Rektorat.

Formiranje novih centara uslovilo je logično i nova zapošljavanja. Isto tako, zbog objedinjavanja poslovnih procesa u finansijskoj, pravnoj, službi unutrašnje revizije i međunarodnoj saradnji povećan je broj zaposlenih, ali je on znatno manji od broja koji se navodi u tekstu i ne prelazi 20.

Konačno, sistematizacija radnih mjesta na Univerzitetu još nije zaokružena, zbog složenih procesa na pojedninim univerzitetskim jedinicama. Takođe, ova vrsta akata nije vremenski ograničena i nužno se usklađuje sa potrebama procesa rada i standardima u datim oblastima.

Generalna sekretarka Univerziteta Crne Gore

Mr Jelena Pajković



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.