Održan seminar o etičkim principima u visokom obrazovanju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na seminaru "Etički principi u visokom obrazovanju", održanom 16. oktobra u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, evropski ekspert u ovoj oblasti, Denis Farington govorio je o međunarodnim iskustvima u podsticanju etičkih principa u akademskom međunarodnom i nacionalnom okruženju. 

Uvodnu riječ imali su i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Sanja Peković i Miloš Bošković, iz kancelarije Savjeta Evrope.

Teme koje su bile diskutovane na seminaru, u kojem su učestvovali studenti i akademsko osoblje, bili su glavni aspekti akademskog integriteta, a potom i tema plagijata, upotreba lažnih (predatornih) akademskih časopisa za napredak, koruptivnih praksi vezanih za aplikacije studenata, ocenjivanje, promovisanje.

Farington je kroz prezentaciju ukazao i na prakse nepotizma i korištenja političkih veza i o njima diskutovao sa učesnicima.

Na seminaru je bilo interesovanja za plagijat, najefikasniji način otkrivanja plagijata, kao i za mjere prevencije plagijarizma i potpadanja rada tokom izrade u plagijat. Učesnici su pozvani da iznose inicijative koje bi promovisali  etičko ponašanje u njihovom okruženju. 

Univerzitet Crne Gore je započeo proces sertifikacije za oblast akademskog integriteta, a u skladu sa tim predavanje dr Faringtona  je jedna u nizu aktivnosti koja će se preduzeti kako bi se unaprijedila svijest o akademskom integritetu. 

Seminar je organizovan u okviru projekta "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju", čiji je cilj jačanje integriteta i borba protiv korupcije u sistemu visokog obrazovanja primjenom preventivnih mehanizama zasnovanih na standardima i praksama Savjeta Evrope.

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.