Rektorat, 06.12.2018

Planovi integriteta moćno sredstvo u sprečavanju zloupotreba u oblasti visokog obrazovanjaPlanovi integriteta moćno sredstvo u sprečavanju zloupotreba u oblasti visokog obrazovanja

Izvor vijesti: PR centar, Savjet Evrope

Planovi integriteta predstavljaju moćno sredstvo kada je u pitanju sprečavanje zloupotreba u oblasti visokog obrazovanja, a neophodno je osnažiti svijest akademaca i studenata o etičkim standardima, saopšteno je na otvaranju dvodnevnog seminara „Integritet u visokom obrazovanju – izazov za univerzitetske administracije“.

Seminar je organizovan u Budvi u okviru projekta „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“, u okviru programa „Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

Projektni menadžer u Programskoj kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici, Miloš Bošković, kazao je da je cilj projekta osnaživanje svijesti akademaca, koji se bave mladim naraštajima, o etičkim standardima u visokom obrazovanju.

„Ne samo akademski građani, već i studentska populacija bi trebalo da se pozabavi ovim stvarima, jer će oni u budućnosti preuzeti akademski status“, kazao je Bošković.

Cilj je, kako je rekao, pomoći visokoškolskim ustanovama, prije svega Univerzitetu Crne Gore, da uobliče određene etičke standarde u politike i dokumenta, koje razvijaju.

Bošković je kazao da se projekat završava za nekoliko mjeseci.

„Imaćemo dosta posla na završetku onoga što smo već započeli, a to je prije svega podrška, ako u Parlamentu bude usvojen, Zakonu o akademskom integritetu, a zatim dalja podrška Univerzitetu Crne Gore u sertifikaciji koju obezbjeđuje Institut Univerziteta u Ženevi, kroz koju trenutno prolaze“, naveo je Bošković.

Direktorica Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore, Sanja Peković, rekla je da, što se tiče prevencije plagijata, UCG posjeduje iThenticate softver, koji je jedan od najboljih softvera u detekciji plagijata.

„Cilj korišćenja ovog softvera jeste prevencija plagijata. Od aprila, od kada je na snagu stupila ova odluka, aktivno se vrši provjera svih magistarskih, doktorskih radova i publikacija, koje izdaje Univerzitet“, rekla je Peković.

Da bi se dalje radilo na prevenciji plagijata, kako je kazala, preporuka je da organizacione jedinice nabave dodatni softver.

„U proteklih nekoliko mjeseci imali smo veliki broj obuka, radionica, seminara, treninga, koji su imali dvije ciljne grupe, a to su studenti i akademsko osoblje. I dalje ćemo raditi na podizanju svijesti o problemu plagiranja, kao i akademskog ponašanja“, objasnila je Peković.

Ona je kazala da očekuje da će Univerzitet Crne Gore, sljedeće godine, biti jedini u regionu, koji će dobiti sertifikat u oblasti akademskog integriteta koji, kako je pojasnila, izdaje Međunarodni institut za istraživanje i akciju u oblasti akademskog integriteta i plagijarizma, koji radi u sastavu Univerziteta u Ženevi.

Peković je rekla da je cilj da svaki student Univerziteta Crne Gore prođe kroz onlajn kurs i dobije sertifikat, koji bi „na neki način bio obavezan“.

„Nadamo se se da će pilot verzija online kurseva biti tokom sljedećeg semestra, kako bi od septembra bilo obavezno za sve studente prve, ali i ostalih godina“, rekla je Peković.

Osnovni ciljevi su, kako je navela, unapređenje sveukupne akademske kulture, promotivne aktivnosti, održivost treninga i obuka, sertifikati u oblasti akademskog integriteta, kao i saradnja sa svim zainteresovanim stranama.

Bivša direktorica Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Vesna Ratković, pojasnila je da planovi integriteta mogu biti moćno sredstvo kada je u pitanju sprječavanje zloupotreba u svim oblastima, i u oblasti visokog obrazovanja.

„Pojmu korupcija se sve više suprotstavlja pojam integriteta. Što više utičete na koruptivne radnje, zloupotrebu i suzbijate ih, istovremeno unapređujete integritet“, smatra Ratković.

O planovima integriteta u visokom obrazovanju, odnosno analizi izvještavanja o planovima integriteta, govorila je Grozdana Laković, šef Odjeljenja za integritet, lobiranje i regulativu Agencije za borbu protiv korupcije.

Na dvodnevnom seminaru su svoja izlaganja imali i međunarodni eksperti u ovoj oblasti.

Tricia Bertram Gallant, direktor kancelarije za akademski integritet, Univerzitet u Kaliforniji, San Diego, govorila je na temu Komuniciranja akademskog integriteta, Stvaranje prostora za integritet i Nastave integriteta.

Erika Löfström, član Finskog nacionalnog odbora za integritet istraživanja, Univerzitet u Helsinkiju, govorila je o  infrastrukturi integriteta istraživanja i sredstvima za povećanje napora integriteta.

Seminaru su, između ostalih, prisustvovali predstavnici organizacionih jedinica i službi Rektorata Univerziteta Crne Gore. 

 

Dokumenti