Rektorka Vojvodić na konferenciji nauke Berlinskog procesa




Rektorka Vojvodić na konferenciji nauke Berlinskog procesa

Rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić učestvuje u radu Treće zajedničke konferencije nauke Procesa za Zapadni Balkan / Berlinski proces, koja se od 14. do 16. juna održava u Parizu, u Francuskoj.

Domaćin konferencije je Francuska akademija nauka, a skup zajedno organizuje sa Njemačkom nacionalnom akademijom nauka Leopoldina. Učesnici konferencije su predstavnici 13 nacionalnih akademija nauka, 16 univerziteta ili rektorskih konferencija iz regiona Zapadnog Balkana i Zapadne Evrope, kao i istaknuti istraživači, profesori i predstavnici univerziteta, vlada i tijela Evropske unije.

Moto ovogodišnje konferencije je „Pretvori ideje u akciju: Investiranje u mlade naučnike i poslove za rast“ i fokusirana je na dvije ključne teme: Investiranje u mlade naučnike i Obrazovanje i inovacije za poslove i rast.

Prva tema odnosi se na formalni prijedlog za upostavljanje mehanizma finansiranja mladih istraživača radi formiranja laboratorija izvrsnosti na Balkanu - „Fondacija za istraživanja Nikola Tesla“.

Druga tema „Obrazovanje i inovacije za poslove i rast“ odnosi se na preporuke da se optimizuju veze između obrazovanja, vještina, inovacija i poslova radi pametnog rasta na Balkanu – iniciranje „Akcionog plana za pametni rast Zapadnog Balkana“.

Cilj konferencije je da obezbijedi formalne preporuke za šefove država i vlada na Samitu zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti organizovan 12. jula 2017. godine u Trstu, u Italiji.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.