Rektorat, 13.01.2019

Značajno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore u rangiranju svjetskih univerziteta po najboljim Google Scholar profilimaX

Webometrics je 12.01.2019. godine objavio listu najboljih svjetskih univerziteta u kategoriji najvećeg broja citata na osnovu Google Scholar profila “Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles” http://webometrics.info/en/transparent. Na navedenoj listi na kojoj se nalazi 6174 univerziteta, Univerzitet Crne Gore je rangiran na visokom 1633. mjestu, čime smo pozicionirani bolje od većine državnih univerziteta iz regiona.

Prethodne godine Univerzitet Crne Gore se nije našao na ovoj listi, što je bila posljedica neprepoznavanja tadašnjeg domena Univerziteta Crne Gore ac.me. Navedeni problem je uticao i na ukupno rangiranje Univerziteta Crne Gore na Webometrics-ovoj rang listi. U međuvremenu, uprava Univerziteta je preduzela sve neophodne mjere, uključujući i izmjenu domena u ucg.ac.me, što je rezultiralo izuzetnim ovogodišnjim rezultatom.

Značajno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore na listi svjetskih univerziteta rezultat je posvećenog rada naših profesora i saradnika, kvaliteta njihovih naučnih istraživanja, kao i kontinuirane podrške koju uprava Univerziteta pruža sa ciljem podsticanja najboljih naučnih rezultata i međunarodne afirmacije Univerziteta.  

Uprava Univerziteta zahvaljuje i čestita na uspjehu svim profesorima i saradnicima, koji su u prethodnom periodu svojom posvećenošću i radom doprinijeli promociji i boljem pozicioniranju Univerziteta Crne Gore na svjetskom nivou.