Obrazovanje je ključno za razvoj države




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovačke Nj.E. Romanom Hlobenom. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj i budućoj saradnji Univerziteta Crne Gore i visokoobrazovnih institucija u Slovačkoj.

Rektor Nikolić je istakao uspjeh ostvaren u prošlogodišnjem konkursu Erasmus+ programa za capacity building projekte, gdje je Univerzitet Crne Gore, kao koordinator, uspješno aplicirao i ostvario pravo na finansiranje trogodišnjeg projekta, u saradnji sa partnerom iz Slovačke - Univerzitetom Mateja Bela, između ostalih. Takođe, istakao je i dobru saradnju u projektima mobilnosti studentata i osoblja, takođe u okviru programa Erasmus+,  koje realizujemo sa tri univerziteta u Slovačkoj.

Osim navedenih primjera saradnje, rektor Nikolić je istakao spremnost za širenje saradnje sa univerzitetima u Slovačkoj i kada su u pitanju naučnoistraživački projekti, smatrajući da se u ovoj oblasti sigurno mogu ostvariti zavidni rezultati. Konkretno, predložio je uspostavljanje saradnje sa dva univerziteta –u Banskoj Bistrici i Bratislavi, sa kojima bi intenzivirali saradnju na bilateralnom nivou.      

Ističući činjenicu da je obrazovanje ključno za razvoj države, Ambasador Hloben se složio sa prijedlogom rektora Nikolića i najavio aktivnosti koje će preduzeti u bliskoj budućnosti. Ambasador Hloben je istakao izuzetno dobru saradnju sa Univerzitetom Crne Gore, naročito sa Fakultetom političkih nauka. Informisao je rektora Nikolića o Protokolu koji je potpisan sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore, koji će omogućiti veći broj stipendija za studente Univerziteta Crne Gore.   

Sastanku su prisustvovali i prorektorica Univerziteta Crne Gore, prof.dr Nataša Kostić, i zamjenik ambasadora, gdin Martin Balco.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.