Digitalizacija nastavnih i administrativnih procesa na Univerzitetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Univerzitetu Crne  Gore, upriličen je sastanak rektora Univerziteta Crne Gore, prof.dr Danila Nikolića i ministarke javne uprave, gđe Suzane Pribilović. 

Tema sastanka je uspostavljanje partnerstva Univerziteta Crne Gore i Ministarstva javne uprave kroz projekat digitalizacije na UCG, unapređenje pitanja digitalizacije u obrazovnom sistemu sa posebnim akcentom na univerzitete.

Univerzitet Crne Gore je u procesu pripreme aplikacije za konkurisanje ka evropskim fondovima na temu digitalizacije servisa u nastavi i administraciji, gdje je prepoznao Ministarstvo javne uprave kao značajnog partnera. Rektor Nikolić je istakao napore koji su se i do sada ulagali u elektronski sistem Univerziteta-akademsku mrežu, koja već skoro dvadeset godina postoji na Univerzitetu, kao i planove za modernizaciju mreže i elektronskih servisa, za koje će se u ovoj godini opredijeliti značajna sredstva. Rektor Nikolić je podsjetio i da se u okviru Centra informacionog sistema administrira i Nacionalna tačka razmjene internet saobraćaja (Montenegro Internet Exchange Point - MIXP).

Ministarka Pribilović je istakla da je  digitalizacija prepoznata kao važan segment u evropskoj agendi i da na tome posebno insistira komesarka za digitalno društvo i ekonomiju, Marija Gabrijel. U tom pravcu, ministarka je  pokrenula inicijativu za afirmaciju  i konkretizaciju digitalizacije na crnogorskim univerzitetima, koja se upravo podudara sa inicijativom Univerziteta Crne Gore u realizaciji procesa digitalizacije. Takođe, ministarka je pohvalila napore Univerziteta i rezultate koji su ostvareni u prethodnoj godini, što je prepoznato i kroz svjetska rangiranja univerziteta i istakla  zadovoljstvo, kao ministarka zadužena za informaciono društvo, što je UCG značajno pozicioniran u rangiranju svjetskih univerziteta po najboljim google scholar profilima, a koji se utvrđuje na osnovu broja citata.

Između ostalog, razgovaralo se na temu sajber bezbjednosti, idejama i načinima saradnje u cilju bezbjednosti nacionalnih i institucionalnih mreža.

Imajući u vidu važnosti i kompleksnost procesa digitalizacije, sagovornici su se složili da je neophodna dalja saradnja, aktivno uključenje Univerziteta u izradi nacionalnih akata i da je njegova uloga od neprocjenjivog značaja.

Sastanku su prisustvovali državni sekretari Goran Jovetić i Dejan Abazović, prorektorica Univerziteta, prof.dr Irena Orović, direktorica Centra za studije i kontrolu kvaliteta, prof.dr Sanja Peković, i direktor Centra informacionog sistema, Miodrag Zarubica.

 

UNIVERZITET CRNE GORE



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.