Mogućnost rada na istraživackim projektima u njemačkom istraživačkom centru FAIR-GSI za studente osnovnih studija




Poziv za u učešće ljetnjoj školi HGS-HIRe i GSI Centra raspisan je 1. novembra 2018. godine
 
Tokom ljetnjih mjeseci 2019. godine, program HGS-HIRe i GSI centar organizovaće ljetnji program za studente koji je otvoren za ograničen broj studenata fizike i inzenjerskih nauka iz Evrope ili partnerskih zemalja GSI/FAIR-a. 
 
GSI, njemački istraživački centar predstavlja jednu od vodećih svjetskih akceleratorskih laboratorija za osnovna istraživanja iz oblasti teskih jona. U saradnji s međunarodnom istraživačkom zajednicom, postojeći akceleratorski kompleks biće značajno proširen zahvaljujući novom medjunarodnom postrojenju za istraživanja antiprotona i jona (FAIR) a koji ce biti jedinstven u svijetu po intenzitetu snopova jona. GSI-FAIR pruža jedinstvena istraživačke u oblastima hadronske i nuklearne fizike, nuklearne astrofizike, atomske i laserske fizike te fizike plazme, kao i u oblastima materijalima i biofizike s primjenom u domenu hadronske kancer terapije. U ovom centru je moguc rad na razvoju novih tehnologija kao i u oblasti radijacione sigurnosti. Detaljne informacije o istraživačkom centru mogu se pronaći ovdje.
 
Ljetnji program za studente organizuje se pod pokroviteljstvom HGS-HIRe-a – Programa GSI centra i partnerskih ustanova za diplomce. 
 
Opšte informacije
 
Djelokrug: Svaki učesnik pridružuje se jednoj od istraživačkih grupa GSI centra i tokom programa radi na manjem projektu. Uz to, organizuje se niz posvećenih predavanja, kroz koja se studenti upoznaju s različitim istraživačkim oblastima i primjenama istraživanja u GSI centru. Program podrazumijeva i uvodne kurseve u oblastima mekih vještina.
 
Nivo: Više godine osnovnih studija (studenti od treće do pete godine studija, odnosno studenti na posljednjoj godini bečelor studija ili studenti master studija. Studenti doktorskih studija nemaju pravo učešća).
 
Trajanje: 22. jul – 12. septembar 2019. godine (8 nedjelja).
 
Broj učesnika: Oko 35 studenata.
 
Smještaj i naknada troškova: Smještaj je obezbijeđen u hotelu u blizini centra GSI. Obezbijeđena je i podrška za putne i dnevne troškove. 
 
Tražene kvalifikacije: Podnosioci prijava do početka programa treba da imaju završenu treću godinu studija, kao i predmete u jednoj od sljedećih oblasti: nuklearna fizika, fizika visokih energija, atomska fizika.
 
Prijave 

Period za podnošenje prijava za program za 2019. godinu počinje 1. novembra 2018. godine i traje do 15. februara 2019. 
 
Obrazac za prijavu dostupan je ovdje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.