Prorektorica prof. dr Nataša Kostić o intenzivnoj međunarodnoj projektnoj aktivnosti Univerziteta Crne Gore




Prorektorica prof. dr Nataša Kostić o intenzivnoj međunarodnoj projektnoj aktivnosti Univerziteta Crne Gore

Prorektorica Univerziteta Crne Gore prof. dr Nataša Kostić govorila je o intenzivnoj međunarodnoj projektnoj aktivnosti Univerziteta Crne Gore u izjavi za Info biro. Izjavu prenosimo u cjelosti: 

INFO BIRO: U kojim programima u oblasti visokog obrazovanja i nauke učestvuje UCG?

PROF. DR NATAŠA KOSTIĆ: Međunarodna projektna aktivnost Univerziteta Crne Gore strateški je važan segment internacionalizacije Univerziteta, i dio je aktivnosti koje omogućavaju bolju međunarodnu pozicioniranost i vidljivost u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i Evropskom istraživačkom prostoru. Univerzitet Crne Gore kroz brojne projektne aktivnosti učestvuje u različitim programima u oblasti visokog obrazovanja koji su finansirani od strane Evropske unije. Naši profesori i istraživači veoma uspješno rukovode projektima u programima kao što su transnacionalni i prekogranični programi pretpristupne podrške Evropske unije (IPA), Erasmus+ program koji podržava projekte saradnje u oblasti obrazovanja, mladih i sporta, Horizont 2020 kao novi Okvirni program Evropske unije za istraživanje i inovacije, COST program koji je najstariji evropski program za umrežavanje i međunarodnu saradnju istraživača, kao i projekat Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost, koji je dio sveobuhvatnog okvira strategije Vlade Crne Gore za evropske integracije u oblastima nauke, istraživanja i visokog obrazovanja.      

INFO BIRO: Koji su rezultati međunarodne projektne aktivnosti Univerziteta u prethodnoj godini?

PROF. DR NATAŠA KOSTIĆ: Međunarodna projektna aktivnost Univerziteta je u 2018. godini bila veoma intenzivna. Sa ponosom ističem da od ukupno 147 projekata koji su odobreni za finansiranje u Erasmus+ pozivu za 2018. godinu, Univerzitet Crne Gore učestvuje u ukupno 6 projekata, od kojih je jedan koordinatorski dok su ostalih 5 partnerski. U poređenju sa 2017. godinom, kada je Univerzitetu  odobren samo jedan partnerski projekat, ovakav rezultat predstavjla veliki uspjeh.

Univerzitet je koordinator regionalnog projekta MARDS - Reformisanje doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji – paradigma dobre prakse. Trajanje projekta je 3 godine, od novembra 2018. do oktobra 2021. Glavni cilj projekta je reforma doktorskih studija u skladu sa Salcburškim principima i uspostavljanje održive saradnje sa partnerima iz Evropske unije. Projekat će preispitati postojeće nacionalne politike i standarde za doktorske studije i njihovu kompatibilnost sa praksama zemalja EU, razviti novi model doktorskih studija prilagođen stečenim iskustvima, trenutnim i budućim potrebama, i predložiti održivi način finansiranja doktorskih studija. U regionu će po prvi put biti uspostavljene dvije zajedničke doktorske škole: "Prirodne nauke i tehnologije za održivi razvoj" u Crnoj Gori (Podgorica) i "Ekonomija i turizam za održivi razvoj" u Albaniji (Skadar), kao dobri primjeri prekograničnih doktorskih programa.

Ostali Erasmus+ projekti, koji se od prošle godine realizuju na Univerzitetu Crne Gore, su projekat Građevinskog fakulteta Unapređenje master studija u oblasti upravljanja vodnim resursima za ustanove visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i korisnike, projekat Biotehničkog fakulteta Harmonizacija i inoviranje doktorskih studijskih programa u oblasti zaštite biljaka u održivoj poljoprivredi, zatim projekat Mašinskog fakulteta pod nazivom Unapređenje bezbjednosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana kroz inoviranje kurikuluma i razvoj dodiplomskih i master studija, kao i projekat Filozofskog fakulteta  Nastavite da se obrazujete čiji je cilj jačanje uloge nastavnika u sistemu kontinuiranog profesionalnog razvoja u Crnoj Gori. Rektorat Univerziteta Crne Gore partner je u projektu Unapređenje i vrednovanje kompetencija u uslužnim djelatnostima u promjenjivom okruženju učenja na univerzitetima na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj stvaranje tzv. “Blended Learning” pristupa razvoju kompetencija koje se odnose na usluge u kontekstima  neformalnijeg učenja u institucijama visokog obrazovanja i konteksta učenja na radnom mjestu.

U 2018. godini započeta je realizacija 9 projekata finansiranih u okviru IPA programa, čiji su rukovodioci profesori i naučnici Univerziteta Crne Gore. Jedan projekat se realizuje na Pomorskom fakultetu, 6 u Institutu za biologiju mora, a dva na Arhitektonskom fakultetu.

Prof. dr Danilo Nikolić rukovodilac je projekta Partnerstvo u nadgledanju i proučavanju novih ruta i transnacionalnih pomorskih koridora, čiji je cilj da prouči socio-ekonomski uticaj uspostavljanja novih transportnih linija između regije Pulja u Italiji i crnogorske i albanske obale i da formira međunarodnu istraživačku laboratoriju koja bi ispitivala nove oblike transporta i nove plovidbene linije putničkih i trgovačkih brodova za kružna putovanja između luka Taranto, Kotor, Bar i Drač;

Dr Mirko Đurović rukovodi projektom Horizontalna komunikacija i kapitalizacija za inovacije na polju plavog rasta o oblasti Mediterana u cilju povećanja transnacionalne aktivnosti inovativnih klastera za razvoj pametnog i održivog rasta u oblasti Mediterana. Ostali projekti, čiji su rukovodioci naučnici Instituta za biologiju mora, su projekti: Model za održivo upravljanje morskim i obalnim područjem, za prekogranična staništa, zaštitu biodiverziteta i ekosistema (rukovodilac dr Ana Pešić), Promovisanje transnacionalne mreže za mali obalni ribolov i akvakulturu u Jadransko-jonskoj makroregiji (rukovodilac dr Zdravko Ikica), Održivost vodenih pejzaža ponovnom upotrebom otpada iz mora (rukovodilac dr Milica Mandić), Usklađivanje i umrežavanje za procjenu zagađivača u Jonskom i Jadranskom moru (rukovodilac dr Danijela Joksimović) i Jadranska mreža za morski ekosistem (rukovodilac dr Aleksandra Huter).

Na Arhitektonskom fakultetu, pod rukovodstvom prof. dr Ratka Mitrovića, započela je realizacija dva projekta, od kojih jedan ima za cilj povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, a drugi poboljšanje upravljanja kulturnim i prirodnim resursima postavljanjem nove 3D tehnologije za turističke destinacije.

U prošloj godini, u okviru poziva za prijavljivanje projekata koji je raspisalo Ministarstvo nauke, započeta je i realizacija projekta Kvalitet istraživanja u društvenim i humanističkim naukama, čiji je rukovodilac prof. dr Sanja Peković, direktorica Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore.

Na Univerzitetu je, tokom prošle godine, nastavljena i planirana realizacija aktivnosti u Erasmus+ projektima koji su ranije započeti, od kojih većina uključuje inoviranje i modernizaciju nastave i studijskih programa. Izdvojiću projekte revizije kurikuluma Pravnog fakulteta u cilju podsticanja međunarodne saradnje, zatim projekat integrisanja praktičnih preduzetničkih vještina u inženjerskim i informatičkim studijama, projekte unapređenja studijskih programa u oblasti javnog zdravstva i zdravstvenog menadžmenta, kao i projekat izgradnje kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim nasljeđem u turizmu. Kao odgovorna  naučno-istraživačka institucija, Univerzitet je posvećen i realizaciji projekata unapređenja istraživačkih potencijala u visokom obrazovanju, kao i modernizovanju biblioteka kroz obuku osoblja i reformu bibliotečkih servisa. Univerzitet Crne Gore kontinuirano radi i na poboljšanju pristupačnosti uslova studiranja za osobe sa invaliditetom, a kroz jedan od strukturnih projekata pod nazivom Prelaz studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do zapošljavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nabavljena je oprema za osobe sa oštećenjem vida i sluha koja je ustupljena i svim korisnicima Centralne univerzitetske biblioteke. Kroz ovaj projekat na Univerzitetu je prvi put realizovana mobilnost studenata sa invaliditetom, koji su bili na radnoj praksi u zemljama regiona.

Početkom 2018. godine Univerzitet Crne Gore je postao član Vision 2020 grupacije. Članstvo u ovoj grupaciji Univerzitetu omogućava korišćenje The Horizon Network mreže koja povezuje učesnike programa Horizont 2020 sa univerzitetima i kompanijama, a krajnji cilj je povećanje učešća i pristupa fondovima Evropske unije i programu Horizont 2020. Mreža danas obuhvata 295 članova iz 41 zemlje. Time je Univerzitet svim svojim fakultetskim jedinicama i naučnim istitutima obezbijedio uslove da na najbolji mogući način koriste prednosti umrežavanja i saradnje sa naučnim institucijama širom Evrope  u jednom od najznačajnijih naučnih programa Evropske unije.

Univerzitet Crne Gore će od ove godine ponovo biti dio projekta English Laguage Fellow američkog Ministarstva inostranih poslova, koji podstiče razvoj kvaliteta obrazovanja profesora engleskog jezika, kao i univerzitetske nastave na engleskom jeziku, uz pomoć odabranih eskperata sa značajnijm iskustvom u ovoj oblasti. Univerzitet je u ovom projektu prepoznat kao referentna institucija za obrazovanje i obuku profesora koji mogu da, izvođenjem nastave na engleskom jeziku, doprinesu njegovoj značajnijoj internacionalizaciji, povećanju dolazne mobilnosti i razvoju novih oblika saradnje sa inostranim partnerima.

U oblasti međunarodne saradnje u toku je i priprema projektne prijave u okviru Erasmus+ poziva za ovu godinu, čiji je cilj izrada Strategije internacionalizacije Univerziteta Crne Gore za period 2020-2025. i uspostavljanje stručnih službi koje se bave međunarodnom akademskom saradnjom, mobilnošću i projektnom aktivnošću. Ciljevi se odnose i na jačanje kapaciteta nastavnog i nenastavnog osoblja za puno učešće u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, kao i organizovano pružanje jezičke podrške za pripremu i izvođenje nastave i drugih oblika akademskog rada na engleskom jeziku.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.