Rektorat, 09.02.2019

Univerzitet Crne Gore definisao plan jačanja akademskog integritetaX

 

 

Podgorica, PR pres servis - Univerzitet Crne Gore  je definisao Plan kako bi cilj jačanja akademskog integriteta bio održiv, kazala je direktorica Centra za studije i kontrolu kvaliteta u toj obrazovnoj ustanovi, Sanja Peković, navodeći da je akademski integritet osnova za kvalitetno obrazovanje i produktivnost.

Ona je pojasnila da je Univerzitet Crne Gore u protekloj godini sproveo niz aktivnosti, koje se odnose na prevenciju plagijata, promotivne aktivnosti, obuke, aktivnosti vezane za sertifikaciju u domenu akademskog integriteta, kao i uvođenje online kurseva.

„Univerzitet Crne Gore je dobio iThenticate softver u cilju identifikacije plagijarizma. U aprilu, prošle godine, smo donijeli odluku na koji se način utvrđuje plagijat preko ovog softvera. Sve magistarske, doktorske teze, kao i ostale publikacije Univerziteta Crne Gore su provjerene od momenta stupanja na snagu ove odluke“, objasnila je Peković.

Ona je kazala da je, u cilju jačanja akademskog integriteta na Univerzitetu Crne Gore, poslata inicijativa svim fakultetskim jedinicama, kao i službama rektorata, za imenovanje osoba koje će biti odgovorne za akademski integritet.

Peković je rekla da je Univerzitet definisao plan kako bi cilj jačanja akademskog integriteta bio održiv.

„Planirali smo veliki broj obuka. Radimo online kurseve u oblasti akademskog integriteta za studente i akademsko osoblje. Naš cilj je da svaki student Univerziteta Crne Gore prođe kroz online kurs i dobije sertifikat i da se na taj način osiguramo da se upoznao sa postulatima akademskog integriteta“, kazala je Peković.

Akademski integritet je, kako smatra, osnova za kvalitetno obrazovanje i za produktivnost.

„Studije ukazuju da je, ukoliko studenti imaju neetičko ponašanje tokom studija, velika vjerovatnoća da će se oni i tokom poslovnog ciklusa neetički ponašati, što može da prouzrokuje velike korporativne skandale. Da bi imali kvalitetno društvo, moramo razumjeti značaj akademskog integriteta za obrazovanje, a kasnije za sam ekonomski razvoj“, ukazala je Peković.

Cilj korišćenja iThenticate softvera, kako je kazala, nije kažnjavanje, već prevencija.

„Cilj je da studenti nauče kako se piše naučno-istraživački rad, da bi razvijali svoje ideje i unapređivali inovativnost“, rekla je Peković.

Ona je kazala da očekuje da će Univerzitet Crne Gore, ove godine, dobiti sertifikat u oblasti akademskog integriteta.

„Sertifikat izdaje Međunarodni institut za istraživanje i akciju u oblasti akademskog integriteta i plagijarizma, koji radi u sastavu Univerziteta u Ženevi“, pojasnila je Peković.

Projekat „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“, dio je programa „Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

 

Izvor:http://prcentar.me/clanak/univerzitet-crne-gore-definisao-plan-jaanja-akademskog-integriteta/651?fbclid=IwAR1w-RqTBRk59aa-3EYNnV0KcK1VYhLSBbJYVohHUTdzMOIKHozemmjGP5I