Poziv Ministarstva nauke: IPA grantovi za inovativne projekte u ukupnoj vrijednosti od million eura




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ministarstvo nauke Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom finansija i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori raspisalo je, kroz pretpristupnu podršku Crnoj Gori (IPA) Poziv za podnošenje inovativnih projektnih ideja u privrednom, akademskom i civilnom sektoru. 
Dr Darko Petrušić, generalni direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, predstavio je na konferenciji 18.2.2019, poziv pod nazivom “Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje”, u vrijednosti od million eura.


Poziv omogućuje dodjelu grantova u minimalnom iznosu od 60.000,00 EUR i maksimalnom iznosu od 80.000,00 EUR naučno-istraživačkim institucijama, privredi i nevladinim organizacijama, izjavio je dr Petrušić i dodao da se inovativne projektne ideje sprovode u nekoliko oblasti:

poljoprivreda, 
zdravlje ljudi, 
informaciono-komunikacione tehnologije, 
novi materijali, 
energija, 
održivi razvoj i turizam
nauka, obrazovanje i identitet.

Jedan od glavnih ciljeva jeste da se kroz ovu grant šemu angažuje što više mladih istraživača, doktoranada i doktora nauka u akademskom sektoru i privredi, kao i u nevladinom sektoru, kako bi se kroz realizaciju inovativnih ideja doprinijelo jačanju sistema istraživanja i inovacija.


Kolaborativna grant šema dio je Operativnog programa za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike, koji finansira Evropska unija sa 15,3 mil. eura, a kofinansira Crna Gora sa 2,7 mil. eura i ima za cilj unapređenje sektora obrazovanja, zapošljavanja i socijalnih politika. Ova tri područja sadrže ključne elemente potrebne za postizanje održivog, pametnog i inkluzivnog rasta u Crnoj Gori, istakao je Luka Đuričković, načelnik Direkcije za kontrolu kvaliteta Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija.

Rok za podnošenje sažetaka projekata je 18. mart 2019. godine do 14:30h.

Sve informacije vezano za podnošenje inovativnih projektnih ideja su dostupne na sledećem LINKU

 

Izvor informacije - Ministarstvo nauke: http://www.mna.gov.me/vijesti/196313/Poziv-Ministarstva-nauke-IPA-Grantovi-za-inovativne-projekte-u-ukupnoj-vrijednosti-od-million-eura.html



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.