Novo partnerstvo Univerziteta Crne Gore sa vodećom akademskom institucijom u Grčkoj – Nacionalnim tehničkim univerzitetom u Atini




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Delegacija Univerziteta Crne Gore, na čelu sa rektorom Univerziteta Crne Gore, prof. dr Danilom Nikolićem, u posjeti je Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini.

Rektor Nikolić je razgovarao sa rektorom prof. dr Ioannisom Goliasom o uspostavljanju bilateralne saradnje ova dva univerziteta u oblasti tehničkih nauka.

Nacionalni tehnički univerzitet u Atini je prepoznat kao dobar partner imajući u vidu  postignute rezultate u nauci i istraživanju. Nacionalni tehnički univerzitet u Atini rangiran je u prvih 500 univerziteta na Šangajskoj listi. Posjeduje 194 u potpunosti opremljene laboratorije i radionice za praktičan rad studenata u oblastima: građevinarstva, mašinstva, arhitekture, informacionih tehnologija, hemije, metalurgije, brodogradnje i brodskog inženjerstva, matematike, fizike. Akademsko osoblje zaposleno na devet fakulteta godišnje objavi oko 3000 naučnih radova.

Tokom posjete, organizovani su bilateralni sastanci dekana Mašinskog, Arhitektonskog fakulteta i Fakulteta primijenjenih nauka matematike i fizike. Saradnja između Pomorskog fakulteta Kotor i Fakulteta brodogradnje i brodskog inženjerstva je već  uspostavljena. 

Prepoznati su konkretni pravci dalje saradnje, koji će se i ozvaničiti potpisivanjem memoranduma o saradnji prilikom predstojeće posjete delegacije Nacionalnog tehničkog univerziteta Univerzitetu Crne Gore. Memorandum o saradnji sadržaće odredbe o pitanjima mobilnosti i razmjene akademskog i stučnog osoblja, mobilnosti studenata, zajedničko učešće u međunarodnim projektima, seminarima, akademskim programima, naučnom radu i ostalim temama od obostranog interesa.    

Pored rektora Nikolića, delegaciju čine prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Upravnog odbora, prof. dr Predrag Miranović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Igor Vušanović, dekan Mašinskog fakulteta i prof. dr Svetislav Popović, dekan Arhitektonskog fakulteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.