UO UCG odlučuje po zakonu




UO UCG odlučuje po zakonu

Reagovanje Univerziteta Crne Gore na tekst koji je objavio portal Vijesti 26. februara 2019. pod naslovom „Jokić: Profesorica Stanovčić radila po Zakonu“

Povodom paušalnih tvrdnji predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića, a vezano za zakonitost procedure koju je trebalo sprovesti u slučaju davanja u podzakup poslovnog prostora koji je u sklopu Fakulteta za turizam i hotelijerstvo - Univerziteta Crne Gore, želimo da naglasimo da zakonska i statutarna procedura podrazumijeva sljedeće: 

Prilikom donošenja odluka Upravni odbor Univerziteta Crne Gore se rukovodio isključivo načelom zakonitosti, sprovođenjem pravnih procedura, a što je njegova zakonska obaveza, kao i svih drugih subjekata i pojedinaca.

Ukoliko je riječ o donaciji, onda Opština treba da donese takvu odluku, Opština sprovodi proceduru, a Univerzitet Crne Gore ima obavezu da poklon prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije.

Kako je pomenuti prostor dat u zakup Univerzitetu Crne Gore – Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, onda se, shodno tome, mora sprovoditi procedura u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i Uredbi o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini. Za pokretanje takve procedure prethodno je potrebno da nadležni organ Univerziteta Crne Gore donese odluku o pokretanju ove procedure. Za imovinska pitanja prema Statutu Univerziteta nadležni organ je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore.  

Dakle, u ovom slučaju procedura koju je trebalo poštovati jeste da nakon što je istekao ugovor o podzakupu prostora između Univerziteta Crne Gore - Fakulteta za turizam i hotelijerstvo i Apoteke, Fakultet je trebao da pokrene inicijativu prema Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore za odlučivanje o namjeni i izdavanju prostora. To nije urađeno. Ukoliko Upravni odbor ocijeni opravdanim izdavanje prostora i namjenu korišćenja, u daljoj proceduri se obraća nadležnom organu Opštine Kotor, kao zakupcu, za dobijanje saglasnosti za davanje prostora u podzakup. Nakon dobijanja saglasnosti organa Opštine, sprovodi se postupak javnog oglašavanja, u skladu sa Zakonom i Uredbom.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore je više puta upozoravao da je istekao Ugovor o zakupu te da treba sprovesti javno oglašavanje.

Ujedno napominjemo da je nepoštovanje pomenute procedure samo manji dio primjedbi na rad tadašnje uprave Fakulteta za turizam i hotelijerstvo koje su detaljno obrazložene u Odluci Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore od 20. februara 2019. godine. 

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore će i dalje raditi po zakonskim i statutarnim odredbama, bez obzira na političke pritiske koje u potpunosti odbacuje kao tendenciozne i zlonamjerne.

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.