Rektorat, 04.03.2019

Otvoren Balkanski institut za nauku i inovacije (BISI) na Univerzitetu Crne GoreFOTO PRIČA

 

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i rektor Univerziteta Azurne obale Žan Mark Gambodo danas su potpisali Ugovor o formiranju Balkanskog instituta za nauku i inovacije (BISI), kao rezultat strateške saradnje Univerziteta Crne Gore (UCG) i Univerziteta Azurne Obale (UCA) iz Francuske.

Rektor Nikolić je istakao ciljeve univerziteta da će se zajedničkim djelovanjem sprovoditi naučna istraživanja, inovativni projekti i stručne obuke kako bi se uspostavila interakcija između fakultetskih jedinica, naučnika, studenata, kao i saradnja sa privrednim sektorom.

„Sporazum je rezultat dugogodišnje saradnje, uzajamne podrške i  uzajamnog interesa dva univerziteta. Prethodio mu je Memorandum o saradnji koji je potpisan krajem septembra prošle godine. Ovo je još jedna od značajnih aktivnosti na polju internacionalizacije koja će uticati na bolje međunarodno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore. Institut će se strateški pozicionirati i kao Regionalni naučni kamp to jest Centar, a sve u cilju objedinjavanja istraživačkih inovativnih kapaciteta zemalja Balkana i Jugistočne Evrope“, rekao je rektor Nikolić.

 

Rektor Univerziteta Azurne obale naglasio je da otvaranja Instituta predstavlja dublji vid saradnje između ova dva univerziteta, kao i važnu ulogu Univerziteta Crne Gore, koji je prema njegovim riječima vodeći partner u regionu jugoistočne Evrope.

 

Direktor BISI Instituta profesor Srđan Redžepagić sa Univerziteta Azurne Obale izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja Ugovora koji obuhvata saradnju univerziteta u oblasti inovacija, naučnih i tehnoloških informacija  sa Balkanom.

„Naš cilj je da zajedno uspostavimo projekte koji kombinuju istraživanja i inovacije od samog početka na specifičnim temama uspostavimo razvoj novih projekata, organizujemo naučne razmjene između istraživačkih struktura dva partnerska univerziteta, ali i da razvijemo međunarodne obuke na nivou osnovnih, master i doktorskih studija kroz saradnju između postojećih studisjkih programa i kurseva dva partnerska univerziteta“, kazao je Redžepagić.

Potpisivanju su, sa strane Crne Gore, prisustvovali: gđa Sanja Damjanović, ministarka nauke, prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, gđa Vanja Drljević, koordinatorka Erasmus+ programa u Crnoj Gori. Prorektori Univerziteta Crne Gore: prof.dr Đurđica Perović, prof. dr Nataša Kostić i prof. dr Boris Vukićević. Dekani: prof. dr Nikola Milović, prof. dr Mira Vukčević, prof. dr Igor Vušanović, prof. dr Predrag Miranović, prof. dr Tatjana Jovović, prof. dr Svetislav Popović, prof. dr Zoran Veljović i v.d. dekana prof. dr Marina Rakočević, Danilo Jelovac predsjednik Studentskog parlamenta.

Od francuskih predstavnika bili su prisutni: Stephane Ngomai potpredsjednik za strategiju i razvoj Univerziteta Azurne Obale, Jean Christophe Martin, podpredsjednik za medjunarodnu saradnju Univerziteta Azurne Obale, Pierre Jean Barre, direktor Mediternaskog Instituta prirodne sredine i održivog razvoja – IMREDD, Univerziteta Azurne Obale, Eric Dumetz, zamjenik direktora Mediteranskog Instituta prirodne sredine i održivog razvoja – IMREDD, Univerziteta Azurne Obale i predsjednik fondacije Univerziteta Azurne Obale, Jean Christophe Boisse, direktor Univerzitetskog tehnoloskog instituta (IUT) Univerziteta Azurne Obale i Srđan Redžepagić, direktor Balkanskog instituta za nauku i inovacije Univerziteta Azurne Obale.

 

 

https://portalanalitika.me/clanak/327747/otvoren-balkanski-institut-za-nauku-i-inovacije-bisi

https://www.cdm.me/drustvo/u-podgorici-otvoren-balkanski-institut-za-nauku-i-inovacije/

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/232754/osnovan-balkanski-institut-za-nauku-i-inovacije.html

https://www.aktuelno.me/crna-gora/otvoren-balkanski-institut-za-nauku-i-inovacije-bisi-na-univerzitetu-crne-gore/

http://mondo.me/a731434/Info/Drustvo/Otvoren-Balkanski-institut-za-nauku-i-inovacije-na-UCG.html

http://univ-cotedazur.fr/contenus-riches/actualites/fr/creation-du-balkan-institute-of-science-and-innovation-d2019universite-cote-d2019azur#.XJjCvFX0mbi