Rektor Nikolić čestitao studentima njihov dan




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić čestitao je danas studentima  Dan studenata, 4. april,  u okviru Foruma „Pitaj Ministra!“, dijela projekta EU4ME, organizovanog od strane Generalnog sekretarijata Vlade, u saradnji sa Rektoratom Univerziteta Crne Gore, Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom sporta i mladih i Ministarstvom nauke.

„Dan Studenata je posvećen najznačajnijem dijelu crnogorske populacije: mladim, obrazovanim i talentovanim ljudima, budućim nosiocima akademske misli, intelektualnog kapitala i društveno-ekonomskog progresa Crne Gore, kazao je rektor Nikolić.

Studentima je poručio da su aktivni sudionici i energični kreatori zajedničke budućnosti, jer su tu  da podižu standarde, motivišu i opominju na bolje uslove, inspirišu mladalačkim entuzijazmom i intelektualnim potencijalom, a takvu priliku upravo i dobijaju na Forumu „Pitajte Ministra“. Tu, istakao je, imaju priliku da razgovaraju sa predstavnicima resornih ministarstava, donsiocima odluka, odnosno kreatorima naučno-obrazovnog sistema, ekonomskih politika, sportskih programa, turističke ponude i održivog razvoja Crne Gore.

Rektor Nikolić je studentima kazao da se Univerzitet Crne Gore, kao najstarija i najveća edukativna institucija, koja nudi sveobuhvatno visokoškolsko i akademsko obrazovanje, ponosi  intezivnim aktivnostima u domenu internacionalizacije, jačanja konkurentnosti i naučno-istraživačke afirmacije i koja kontinuirano inovira mogućnosti ličnog, profesionalnog i kulturnog razvoja studenata.

„Posebno smo posvećeni nastojanjima da učinak i talenat crnogorskih studenata integrišemo u evropski obrazovni prostor, kroz programe studentske mobilnosti i stručnog osposobljavanja na partnerskim univerzitetima u inostranstvu“, izjavio je Nikolić.

Cilj Univerziteta Crne Gore je, navodi rektor Nikolić, da unaprijedi rad i život studenata kroz osavremenjivanje studijskih programa, kvalitetan rad nastavnog osoblja i efikasnu administrativnu podršku, kroz obogaćivanje društvenih, kulturnih i sportskih studentskih aktivnostii kroz uspješnu saradnju sa Studentskim parlamentom, u cilju prioritizacije studentskih prava i potreba.

„Smatramo se privilegovanim da budemo najvažnija karika u obrazovanju budućih inženjera, ekonomista, pravnika, ljekara, umjetnika i drugih,. da unapređujemo njihova znanja i vještine, da ih podstičemo na nove izazove i ideje, da budemo odskočna daska za njihove buduće uspjehe“, zaključio je Nikolić.

Na Forumu „Pitajte ministra“, gdje se studentima obratio i Aleksandar Drljević, glavni pregovarač, na njihova pitanja u domenu obrazovanja i i profesionalnih očekivanja,  u interaktivnoj komunikaciji odgovarali su Damir Šehović, ministar prosvjete, Nikola Janović, ministar sporta i mladih i Sanja Damjanović, ministarka nauke.

Pitanja studenata ticala su se: novog modela studiranja, besplatnih osnovnih i master studija i njihovog uticaja na tržište, internacionalizacije visokog obrazovanja, mogućnostima odlaska na program mobilnosti,  novih zakonski regulativa u domenu obrazovanja i nauke, dodatnih stimulansa studentima u smislu ostanka u matičnu zemlju, asistativnih tehnologija studentima sa invaliditetom, uticaja sporta kao vještine koja doprinosi boljem razvoju uma i utiče na oblikovanje mladih ljudi, budućih nosilaca akademske misli.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.