Rajko Golović prvi član izvršnog odbora Evropske studentske unije iz Crne Gore




Rajko Golović prvi član izvršnog odbora Evropske studentske unije iz Crne Gore

Kandidat Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore SPUCG Rajko Golović izabran je na sjednici Skupštine Evropske studentske unije ESU, održanoj proteklog vikenda u Sofiji, za člana Izvršnog odbora te organizacije.

Kako je saopšteno iz Studentskog parlamenta, prvi put u skoro četrdeset godina dugoj istoriji Evropske studentske unije studentski predstavnik iz Crne Gore izabran je u glavni organ upravljanja ESU-a.

Mandat Golovića, doskorašnjeg generalnog sekretara u Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore, trajaće od 1. jula 2019. do 1. jula 2020. godine.

“Odlična je prilika za afirmaciju i dodatni angažman ESU-a na planu podizanja kvaliteta studija u Crnoj Gori i to kroz smjernice i sugestije zasnovane na uporednoj praksi i najboljim evropskim primjerima”, navode u SPUCG.

Studentski parlament izrazio je zadovoljstvo i zahvalio svim nacionalnim unijama studenata koje su podržale crnogorskog kandidata, a posebno nacionalnim unijama država jugoistočne Evrope koje su dale jednoglasnu podršku.

“Ovakav uspjeh na međunarodnoj sceni potvrda je značajnog ugleda koji u SPUCG ima u evropskim okvirima, a predstavlja nam i posebno priznanje koje dolazi neposredno pošto smo bili domaćini prethodnog zasijedanja Skupštine ESU-a”, istakli su u SPUCG.

Kako dodaju, Skupština Evropske studentske unije je na njihov prijedlog, jednoglasno usvojila i rezoluciju kojom se pozivaju nadležne institucije Crne Gore (Vlada i Ministarstvo prosvjete) da što hitnije pristupe rješavanju problema neuključenosti studenata u rad Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja.

“Uključenost studenata u rad organa odlučivanja u oblasti kvaliteta visokog obrazovanja je već duži niz godina standard u državama Evropske unije i regiona, ali koji u Crnoj Gori, nažalost još uvijek nije ispunjen. S tim u vezi, ESU je apelovao na Vladu Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i Agenciju za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, da preduzmu mjere kako bi i studenti Crne Gore bili uključeni kao ravnopravni partneri u ovoj oblasti”, kažu u Studentskom parlamentu.

Na Skupštini ESU-a u Sofiji jedan od članova tima koji je predsjedavao sjednicom bila je i doskorašnja predsjednica Studentskog parlamenta UCG Sara Arianna Serhatlić, a na sjednici je odabrano i novo rukovodstvo – predsjednik Robert Napier (Malta) i dvoje potpredsjednika Gohar Hovanisjan(Jermenija) i Sebastian Berger (Austrija).

Na Skupštini je, takođe, usvojen plan rada ESU-a za 2019/20. godinu, u kom se kao prioriteti navode učešće u savjetodavnoj grupi za socijalnu dimenziju visokog obrazovanja u Bolonjskom procesu, afirmacija modela visokog obrazovanja usmjerenog direktno na studente, zaštita intelektualne svojine studenata, te digitalizacija u sferi visokog obrazovanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.