Sertifikat za akademski integritet značajan uspjeh Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić istakao je da je najznačajnija aktivnost koju je Univerzitet ostvario uz podršku Savjeta Evrope dobijeni sertifikat u oblasti akademskog integriteta koji je, krajem aprila,  Univerzitetu dodijelio Međunarodni institut za istraživanje i rad na sprečavanju nečasnog akademskog ponašanja i plagijata pri Univerzitetu u Ženevi (IRFPA)“. 

On je to kazao na Završnoj konferenciji projekta “Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju” koji se sprovodi u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku, a zajednički ga finansiraju Savjet Evrope i Evropska unija.

Rektor Nikolić je izrazio zahvalnost Savjetu Evrope kao strateškom partneru u procesu unapređenja akademskog integriteta na Univerzitetu Crne Gore, koji je prepoznao značaj ove teme za crnogorsku akademsku zajednicu i podržao mnogobrojne projekte i aktivnosti koje su realizovane u prethodnom periodu.

„Učešće renomiranih eksperata iz ove oblasti u aktivnostima Univerziteta Crne Gore, obuke i studijski boravci crnogorskih istraživača na prestižnim evropskim univerzitetima, u velikoj mjeri doprinijeli su internacionalizaciji i osiguranju kvaliteta cjelokupnog procesa“, kazao je rektor Nikolić.

Podrška od Savjeta Evrope je dobijena i za izradu strategije Univerziteteta Crne Gore, koja će, kako govori Rektor, odrediti dugoročan pravac razvoja Univerziteta.

„Uz značajnu spoljnu ekspertsku pomoć, ovaj odgovoran posao se bazira na podrobnoj analizi svih aspekata funkcionisanja Univerziteta i njegovim razvojnim potencijalima i treba da rezultira formulisanjem misije, vizije, strateških ciljeva i akcionih planova razvoja Univerziteta“, zaključuje rektor Nikolić.

Pored rektora Univerziteta Crne Gore, na Konferenciji je govorila i direktorica Centra za studije i kontrolu kvaliteta prof. dr Sanja Peković, kao i brojni domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti akademskog integriteta.

Na ovoj Konferenciji su istaknuti napori uloženi u protekle tri godine, a sve u cilju izgradnje boljih i zdravijih temelja za buduće akademike Crne Gore i isticanja predanosti jačanju integriteta i borbi protiv korupcije u visokom obrazovanju.

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.