Na UCG: Sa svjetskim naučnicima o problemima nauke i njenom finansiranju 11. juna




Na UCG: Sa svjetskim naučnicima o problemima nauke i njenom finansiranju 11. juna

Dan posvećen problemima nauke i njenom finansiranju, na kojem će, između ostalih, govoriti i svjetska imena nauke, laureati Nobela i Sigma XI nagrade, biće održan  11. juna 2019. godine,  od 9.00 do 13.00 sati, na Univerzitetu Crne Gore.

Događaj, koji će otvoriti rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, podijeljen je u tri sesije koje će tretirati probleme u SAD-u, Evropi i globalne probleme nauke, kao i načine njenog finansiranja.

O stanju i savremenim tokovima u nauci, u Sjedinjenim Američkim Državama, govoriće Nobelovac Džerom Fridman, poznat po otkriću kvarkova, čestica od kojih je izgrađena  vasiona, putem oflajn videa. Pored njega, govoriće i Hauvard Moskovic, Sigma Xi Laureat, tvorac horizontalne segmentacije i genomike uma. Na istu temu, govoriće i američke kolege Gergard Klimek sa Perdue Univerziteta i Veljko Milutinović sa Univerziteta u Indijani.

Sesijom i diskusijom u ovom segmentu moderiraće generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost dr Darko Petrušić.

Problemi u savremenoj nauci Evrope, tema je o kojoj će govoriti predsjednik COST akcije i predsjednik Akademije Evrope Sird Kloting, potom uvažena profesorica katedre na Univerzitetu u Beču, Ivona Brandić i Anton Kos, urednik za IEEE ACCESS, iz Slovenije.

Moderator ovog dijela programa je potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Ljubiša Stanković.

Učesnici će na kraju diskutovati o univerzalnim problemima u nauci i njenom finansiranju.

Organizatori ovog događaja su, pored Univerziteta Crne Gore, Ministarstvo nauke, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i  MECO.net institut, u saradnji sa Akademijom Evrope (sa sjedištem u Londonu). 

Više detalja dato je u agendi u prilogu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.